ДКЕВР с нови правила за "Топлофикация София"

10.12.2013 | 15:35
по статията работи: Маринела Йонкова
Клиентите на парното ще могат да избират коя от просрочените сметки да плащат първа
ДКЕВР с нови правила за "Топлофикация София"

Клиентите на "Топлофикация София" със задължения от повече от една сметка или влезли в сила съдебни вземания ще могат да избират коя от тях да платят приоритетно. Това стана ясно по време на общественото обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) днес.

"Ако обаче клиентът не е заявил това ще трябва да погасява най-обременителното", обясни Милена Миланова, експерт от ДКЕВР. Според нея регулаторът се е постарал да изчисти всички неравноправни клаузи за взаимоотношенията между клиентите и столичното парно. Припомняме, че в доклада на комисията по повод Общите условия на Топлофикация София се предвижда да отпадне и задължението за заплащане първо на последната сметка.

В случай че клиентът е надплатил и не са налице условия за прихващане на средства, дружеството ще е длъжно да връща парите му, става ясно още от новите общи условия, които бяха разгледани днес.

В доклада на ДКЕВР се уреждат и правата на достъп и на наематели. Припомняме, че досега изискването за достъп до топлинна енергия визирише само собственици на жилища.

"Новите общи условия гарантират по-добра информираност за гражданите и по-добър контрол от тяхна страна, коментира Цветан Димитров от ДКЕВР. Той уточни, че по своята същност те не установяват някакви нови норми по отношение на топлоснабдяването. В тази насока според него са и голямата част от текстовете на регулаторната комисия по отношение на абонатните станции.

Председателят на регулатора Анжела Тонева каза, че новите Общи условия дават много повече права на клиентите на дружеството. "Правим достояние на гражданите факта, че могат да изискват регулиране на абонатните станции в сградите етажна собственост", добави тя.

С промените в наредбата се очаква да стане по-ясно формирането на сметките и работата на „Топлофикация София“. Според тях не е приемливо клиенти на дружеството да бъдат и наематели, защото текстове от наредбата за топлоснабдяване указват, че при сключване на договор за топлоснабдяване със сграда етажна собственост се предоставят документи за собственост.

Инж. Боян Паунов от "Топлофикация София" посочи, че параметрите на работа на абонатните станции са променливи и е много трудно клиентите да бъдат информирани за тях. От ДКЕВР обаче заявиха, че ще настояват за приемане на допълнителните предложения за информираност на клиентите на топлофикация.

Друг нов текст предвижда партиди да могат да откриват не само собственици на топлофицирани жилища, но и наематели.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 03.10   42 пр.н.е. – Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар – Марк Юний Брут и Касий. 1868...
Полезно от Мрежата
7sport.net