София с пет пъти по-голяма икономика от Пловдив

27.01.2023 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Брутният вътрешен продукт на София през миналата година е над 59 млрд. лв. През 2020 г. той е бил над 51 млрд. лв., което представлява 42,8% от икономиката на България
София с пет пъти по-голяма икономика от Пловдив
Снимка: под лиценза на creative commons

Брутният вътрешен продукт на София през миналата година е над 59 млрд. лв. През 2020 г. той е бил над 51 млрд. лв., което представлява 42,8% от икономиката на България. Тя е път пъти по-голяма от тази в Пловдив и седем пъти повече от икономиката на Варна.  В София живее 19,5% от населението. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, които бе представен от шефът на СОС Георги Георгиев, общинският съветник Николай Стойнев, както и от икономистите - Петър Ганев и Адриан Николов от ИПИ

Стойността на произведената продукция от предприятията в София достига 81 млрд. лв. В България 1/3 от икономиката е "Преработваща промишленост", докато в София тя е само 13%. Водещите сектори в столицата са "Търговията" с 20% от продукцията и "ИТК" със 17%.

Брутната добавена стойност на предприятията пък достига близо 33 млрд. лв. Предприятията в сектора на информационните и комуникационните технологии в София носят 88% от добавената стойност на всички предприятия в страната. 

Над половината от преките чужди инвестиции в страната пък са в София. 

През миналата година се възстановяват и туристическите пътувания след пандемия. През първите десет месеца на миналата година има 1,7 месеца, докато през цялата 2019 г. е 2 млн. лв.

В В София живеят 1,27 млн. души. Има трайно застаряване на населението.

"Щастлив съм, че през последните години успяхме да създадем бърза писта за административното обслужване на бизнеса. Това помогна за превръщането на нашия град в притегателна инвестиционна дестинация, а доказателство за това е, че над половината от преките чужди инвестиции в страната са в София", заяви шефът на СОС Георги Георгиев.

"Това безспорно е причината много хора от страната да намират професионална реализация и да създават семейства в София, което още повече ни ангажира с реализирането на повече инфраструктурни, образователни, социални, културни проекти, за да отговорим максимално на потребностите на гражданите", каза още той.

Брутното месечно възнаграждение на наетите в столицата за първи път надхвърля 2000 лева. Заплатите в София са значително над средните във всички отрасли на местната икономика. Очаквано лидер е ИКТ секторът, в който през 2021 г. възнаграждението вече надхвърля 4000 лева средно месечно, следвано от финансите и професионалните дейности (2600 лева), както и държавното управление (2400 лева), каза Адриан Николов от ИПИ.

Добавената стойност на едно наето лице в София достига над 50 хил. лв. За 2021 година. За националната икономика тази добавена стойност е около 35 хил. лв. Това е резултат от натрупаните инвестиции и развитиетона дейности, които изискват квалифициран труд. През 2021 г. София концентрира в себе си 14,7 от общо 28,2 милиарда евро чуждестранни инвестиции. Съпоставени с броя на населението, чуждите капитали в София достигат 11,2 хиляди евро на човек от населението, на фона на 4,1 хиляди евро средно за страната. В София се наблюдава промяна в демографската структура: повишение на средната възраст – 35 и 49 годишните, т.е. на фона на 2011 година, когато преобладаваха 20-24 годишните и 30-35 годишните, сега има промяна на картата на населението в трудоспособна възраст. Положителната новина е, че децата под 15 години минават 15 %. През 2021 година има нови жители на града - 30 000 души, но други 22 000 души са го напуснали.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 23.03   1227 г. – В Аахен Маргарет фон Бабенберг официално е коронована за кралица на Германия. 1568 г. – Катерина Медичи признава правата на френските хугеноти, с...
Полезно от Мрежата
7sport.net