Нужно е 100% съгласие на собствениците за безплатно саниране на блока

29.01.2015 | 09:20
по статията работи: Десислава Маданска
Подозирам, че ще има свръхактивност и няма да можем да насмогнем, каза Лиляна Павлова
Нужно е 100% съгласие на собствениците за безплатно саниране на блока
Снимка: БТА

За санирането на блок с пари по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни сгради е нужно 100% съгласие на собствениците. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. За целта се попълва декларация от всички апартаменти в сградата. За тези имоти, чиито собственици са в чужбина, трябва да се търси тяхното съгласие или на упълномощени лица. Според нея това ще затрудни процеса, но ще гарантира неприкосновеността на частната собственост.

Тя бе категорична, че не може да се кандидатства за частично саниране и не може само отделни входове да подават документи.

В програмата не могат да кандидатстват собственици на сгради, които са проектирани след април 1999 г. по индустриален способ, защото всяка сграда след тази година отговаря на изисквания за енергийна ефективност. Сградата трябва да има минимум 36 апартамента, магазините и други помещения не се броят за жилища.

За програмата могат да кандидатстват над 70 000 блока в 265 общини на територията на страната. Обновяването им ще доведе до намаляване на сметките на хората, ще повиши и цените на имотите им, а самите блокове и кварталите ще изглеждат по друг начин. Има и икономически ефект - ще бъде ангажиран строителният бранш.

Тя посочи, че не може да се каже с точност колко сгради ще бъдат санирани със сумата от 1 млрд. лв., тъй като има сгради с по 10 входа и с по 20 етажа, както и такива с по 2 входа и 36 апартамента.

„Не знам да има кмет, който не е заинтересован. По-скоро имам притеснението, че няма да можем да им насмогнем и ще има прекалено много желаещи и трудно ще се оправят, отколкото обратното. Прогнозирам, че ще има свръхактивност“, каза министърът.

Павлова обясни, че продължителността на програмата е до 2016 г., като през това време сдруженията на собствениците могат да подават заявления или да го правят до изчерпването на финансовия ресурс. По думите й, ако парите свършват преди всички сгради да успеят да се включат в програмата, има възможност за европейско финансиране, което е 300 млн. лв.

„Оттам нататък ще се борим за още пари, стига да задвижим тази програма“, обясни тя пред в. "24 часа".

Павлова добави, че за да се кандидатства е важно собствениците да регистрират сдружения, като те няма да могат да се разпореждат с частна собственост или да се стига до отнемане на апартаменти. Те ще служат само за целите за получаване на безвъзмездното финансиране от държавата. За учредяване на сдружението на собствениците не се иска 100%, като е необходимо съгласието на 67 на сто от собствениците на идеални части.

Тя добави, че все пак ако има желаещи да санират магазини, офиси и други нежилищни части, трябва да го направят по Закона за държавните помощи. Това означава, че собствениците на тези части от сградата трябва да подпишат декларация, че тази инвестиция не надвишава 200 000 евро, което е минимумът за позволена държавна помощ. В този случай и тези самостоятелни обекти също могат да участват в програмата за саниране. Същото важи и за собственик на два апартамента в блока, който ще се санира, като той трябва да декларира, че цялата собственост, която притежава, не е над 200 000 евро. Ако я надвишава, ще трябва да заплати всички ремонтни дейности 100% за своя сметка.

Министърът обясни, че в обновяването по програма влиза подмяната на дограма. Ако обаче тя вече е сменена, това няма да се прави. При санирането на остъклени тераси остъклението няма да се премахва, а ще се смени с нова дограма, която да е еднаква за всички.

Топлоизолация на цялата сграда, включително покрив и подпокривни пространства, вход и общи части. Ремонт и подмяна на амортизирани общи части, включително и инсталации за отопление, вентилация и при желание на сградата може да се премине от вертикална към хоризонтална инсталация за топлоснабдяване, което ще позволи индивидуално отчитане на парно. Ще се обновяват с енергоефективно осветление и общите части. Ако близо до сградата има газопровод, допустимо е и включването на тази сграда към него и газифицирането ѝ. Минималният клас енергийна ефективност, който ще поискаме да бъде постигнат, е клас С.

Сградите, които имат конструктивни проблеми, ще може да бъдат укрепени, преди да бъдат санирани, но само ако собствениците са съгласни. Сградите ще се сдобият и с технически паспорти, в които ще се записва на какъв магнитуд при земетресение са устойчиви.

По-малките сгради, които са с под 36 апартамента, ще могат да кандидатстват по програмата от догодина.

Министърът посочи, че ако след извършване на енергийно обследване на сградата от експерти се реши, че най-добрият начин за пестене е поставяне на фотоволтаици и слънчеви панели, то това ще бъде направено.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 12.10   1428 г. – Стогодишната война: Английската армия започва обсадата на Орлеан, продължила 7 месеца. 1492 г. – Експедицията на Христофор Колумб достига Карибските...