Близо 20% ръст на промишленото производство отчита статистиката

09.09.2022 | 12:15
по статията работи: econ.bg
Индексът на промишленото производство е нараснал с 0.9% през юли 2022 г. спрямо предходния месец. Това показват данните на Националния статистически институт
Близо 20% ръст на промишленото производство отчита статистиката
Снимка: под лиценза на creative commons

Индексът на промишленото производство е нараснал с 0.9% през юли 2022 г. спрямо предходния месец. Това показват данните на Националния статистически институт. През юли 2022 г. е регистриран ръст със 17.7% на календарно изгладения индекс на промишленото производство спрямо съответния месец на 2021 година.

Увеличение спрямо предходния месец е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 12.7%, в добивната промишленост - с 3.9%, а намаление в преработващата промишленост - с 1.6%.

Значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството производството на тютюневи изделия - с 16.9%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 10.7%, производството на лекарствени вещества и продукти и производството на метални изделия, без машини и oборудване - по 8.1%.

Увеличение се забелязва при производството на превозни средства, без автомобили - с 10.1%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 9.1%.

Ръст спрямо юли 2021 г. е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 51.7%, добивната промишленост - със 17.9% и преработващата промишленост - с 12.1%.

По-съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 50.6%, производството, некласифицирано другаде - с 44.3%, производството на превозни средства, без автомобили - с 32.7%, производството на напитки - с 29.7%.

Намаление е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 20.7%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 11.3%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 4.4%, производството на химични продукти - с 4.0%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 2.7%.

НСИ отчита спад в строителната продукция. През юли 2022 г. индексът на продукцията в сектор "Строителство" е с 0.5% под равнището от предходния месец. Данните са предварителни и сезонно изгладени.

Календарно изгладените данни показват намаление от 1.1% на строителната продукция през юли 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 година.

През юли 2022 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под равнището от предходния месец, като продукцията както от гражданското/инженерното строителство, така и от сградното строителство намалява съответно с 0.7 и 0.4%

На годишна база понижението на календарно изгладения индекс на строителната продукция през юли 2022 г. се определя от отрицателния темп при гражданското/инженерното строителство с регистрирано намаление от 3.1%, докато при сградното строителство се наблюдава увеличение с 0.5%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 13.09   335 г. – Император Константин Велики и представители на православното духовенство освещават църквата Възкресение Христово в Йерусалим. 533 г. – Византийският...
Полезно от Мрежата
7sport.net