Осем европейски банки не издържаха стрес-тестовете

16.07.2011 | 12:27
по статията работи:
Те се нуждаят от инжекция от 2,5 млрд. евро, за да отговорят на новите капиталови изисквания на ЕС. Банките в България издържаха стрес-тестовете. Собственикът на Пощенска банка - гръцката EFG Eurobank, се провали
Осем европейски банки не издържаха стрес-тестовете

Вчера Европейският банков орган (ЕБО) публикува резултатите от проведения под негово ръководство в периода април-юни 2011 г. общоевропейски тест за устойчивост на европейската банкова система (стрес-тест).

Осем европейски банки са се провалили на тестовете и заедно се нуждаят от инжекция от 2,5 милиарда евро (3,5 милиарда долара), за да отговорят на новите капиталови изисквания на Европейския съюз (ЕС), обяви банковият регулатор на съюза.

Осемте финансови институции, сред които са пет испански, две гръцки и една австрийска банка, не са изпълнили новите капиталови изисквания, съобщиха от Европейската агенция за наблюдение на банките (ЕВА). 

Най-слаби резултати е показала гръцката банка ATE, чийто капитал по стълб едно (основна мярка за финансова здравина) беше минус 0.8% при изисквани 5%. EFG Eurobank, която е третата по големина гръцка банка и е собственик на българската Пощенска банка, също не успя да отговори на изискванията, като капиталът й по стълб 1 е само 4.9%, коментира Darikfinance.bg. Четирите гръцки банки, които са издържали тестовете, са Гръцката национална банка (BNG), Алфа (Alpha), Пиреус (Pireaus) и Хеленик постбанк (Hellenic Postbank).

Петте испански банки, които не минават теста, са Mediterraneo - CAM, CatalunyaCaixa, Unnim, CajaTres и Banco Pastor. Други две спестовни банки се отърваха на косъм – Bankia и Banca Civica, които миналата седмица увеличиха капитала си през борсата с общо 5 млрд. евро и преминаха теста.

Скъсана на изпита е и австрийската Volksbanken. Тя вече намери купувач за източноевропейския си бизнес в лицето на руската банка Сбербан, говори се за сума от 600 млн. до 1 млрд. евро.

Всички пет италиански банки са преминали успешно теста, след като страната прие труден бюджет за икономии. Италианските банки са показали капацитет за усвояване на въздействието от по-нататъшно влошаване на макроикономическата ситуация и пазарните условия, казаха от централната банка. Четирите най-големи френски банки, контролирани от стрес тестовете на ЕС, са преминали изпита успешно, съобщиха от френския регулатор.

Единствената банка в Германия, която липсва в списъка с 12-те, преминали успешно теста, е Helaba. От банката твърдят, че са устояли на глобалната финансова криза без допълнителни помощи и настояват, че отговарят на критериите на европейски банков орган за най-малко 5% основен капитал. От банката планират да изнесат собствени резултати, които да покажат, че необходимият капитал е доста над минималния праг.

Както банките от банковите групи, представени в България и участвали в общоевропейския стрес-тест за устойчивост на банковата система, така и останалите банки в страната ни имат много по-добра капиталова адекватност от минималните изискуеми нива в теста, съобщиха от Българската народна банка (БНБ). Адекватността на първичния капитал на банковата система в България е 15.4%, а общата капиталова адекватност е 17.7%.

Целта на теста бе да се оцени устойчивостта на европейските банки при хипотеза на утежнен, но малко вероятен сценарий на негативни изменения в средата и да препоръча мерки за навременно увеличение на капитала над минималното регулаторно ниво от 5% адекватност на първичния капитал.

В теста са участвали общо 90 банки и банкови групи от 23 страни от ЕС. Тези банки покриват над 65% от консолидираните активи на банковата система на ЕС.

Тестът за устойчивост е извършен на най-високо консолидирано групово ниво от самите банки в тясно сътрудничество с консолидиращите национални надзорни органи.

Седем банки се провалиха на тестовете миналата година (5 испански, 1 германска и 1 гръцка), но няколко месеца по-късно две ирландски банки, които бяха издържали теста, се озоваха на ръба на фалита, припомня АФП, цитирана от БГНЕС.

Осемте банки, които се провалиха на теста тази година, ще трябва да привлекат допълнителен капитал до края на тази година. Други 16 финансов институции, които са били на границата да не изпълнят условието за 5 процента основен капитал (Tier 1), също ще трябва да го увеличат до април 2012 г., съобщава Дневник.bg.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 29.03   1430 г. – Султан Мурад II превзема Солун. 1516 г. – Изгонените от Испания евреи по силата на декрет на съвета на десетте са настанени във Венеция в обособен...
Полезно от Мрежата
7sport.net