КРИБ притеснени от идеята за национализация на ЕРП-тата

16.04.2010 | 13:38
по статията работи:
"Озадачени сме от методите, с които държавата търси доказателства за изпълнението на инвестиционната програма на EVN", изтъкват от конфедерацията
КРИБ притеснени от идеята за национализация на ЕРП-тата

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява сериозното си безпокойство и загриженост от инициирания политически дебат относно възможността за национализация на електроразпределителните дружества в България (ЕРП), които в момента са собственост на чужди компании.

"Според нас поставянето под съмнение на сключени международни договори за приватизация на ЕРП без сериозно аргументирана мотивация и извършена експертна проверка може да доведе единствено до нарушаване на основни права на тези компании, при това пет години след изтичане на срока за следприватизационен контрол. Още от римско време основен принцип на правото е, че договорите се спазват. Демокрацията и пазарната икономика от своя страна се градят на върховенството на закона, а инвеститорите искат предвидимост и спокойствие", смята от КРИБ.

Към този политически дебат обаче, през последните дни се добавят и извършените от служители на ДАНС проверки в клиентски центрове на електроразпределителното дружество EVN.

Озадачени сме от методите и средствата, с които държавата търси доказателства за изпълнението на инвестиционната програма на компанията и упражнява контрол върху разходите на ЕРП по дейностите им, които те отдават за управление на други компании по линия на т.нар. аутсорсинг. Използването на силови органи не на място и без съответната санкция не е най-ефикасният начин за осъществяване на регулаторен одит на електроразпределителните дружества за установяване на размера на извършените от тях инвестиции за технологично обновление и разширяване на мрежата", се казва още в писмото на Конфедерацията.

Според тях подобни действия влошават средата за правене на бизнес в България и излъчват негативни сигнали към потенциалните инвеститори не само в сферата на енергетиката, но и във всички други области за увеличен политически риск в страната. Това става в момент, когато повече от всякога икономиката на България се нуждае от свежи потоци чуждестранни инвестиции в някои от най-атрактивните си сектори, a реалността е, че за първите два месеца на 2010 г. тези инвестиции възлизат само на 28 млн. евро, което представлява спад от над двадесет пъти в сравнение със същия период на 2009 г. (555 млн. евро) Не трябва да се забравя и че в приватизационния процес на ЕРП активно участие имат и международните финансови институции, които също внимателно наблюдават създалата се тежка ситуация и могат в резултат да променят отношението си към страната ни.
Случилото се е повод да се започне широк обществен дебат за преосмисляне на ролята и контролните функции на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, особено спрямо ценообразуването в сектора. Гарантирането на по-ниска цена на електроенергията за бита не трябва да става за сметка на инвестициите за развитие на мрежата. Необходимо е спешно да се изяснят и причините за незавидното финансово състояние на НЕК и да се набележат мерки за оздравяването на компанията.

КРИБ предлага текущите проблеми между правителството и ЕРП да бъдат разрешени в диалогичен режим чрез преговори по съществуващите договори. Тематиката им трябва да засегне въвеждане на изисквания за минимален размер на инвестициите по години, максимално открити и прозрачни процедури по търговете за доставка на оборудване и оптимизиране на разходите на дружествата. Това е благоприятна възможност както за МИЕТ, така и за ЕРП да положат съвместни усилия за възстановяване на икономиката от кризата и осъществят партньорство съобразно новата рамка за развитие на енергетиката, която ще бъде зададена от приемането на Енергийната стратегия до 2020 година и Националният план за действие за развитие на възобновяемите енергийни източници.

По-рано днес енергийният министър Трайчо Трайков заяви, че Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са провели опознавателна среща с електроразпределителните дружества (ЕРП).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 06.02   1623 г. – Франция, Савоя и Венеция сключват съюзен договор, насочен против Испания. 1788 г. – Масачузетс става 6-ия щат на САЩ. 1819 г. – Британският...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net