Фонд "Земеделие"изплати над 700 000 лева по рибарската програма

15.10.2021 | 15:15
по статията работи: econ.bg
Най-значителни средства - 418 756 лв., ще получи кандидат, който изпълнява договор по мярка 5.4 “Преработване на продуктите от риболов и аквакултури”
Фонд "Земеделие"изплати над 700 000 лева по рибарската програма
Снимка: под лиценза на creative commons

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) изплати над 700 хил. лв. (706 893 лв.) на осем рибари по Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г., съобщиха от ведомството. 

Най-значителни средства -  418 756 лв., ще получи кандидат, който изпълнява договор по мярка 5.4 “Преработване на продуктите от риболов и аквакултури”. Финансовата помощ е планирано да бъде вложена в изграждане на 3 фотоволтаични централи, соларна система за топла вода, система за видеонаблюдение и лекотоварен автомобил с хладилно оборудване. Чрез финансовата подкрепа на ЕС, дружеството ще оптимизира преработката на своята продукция при по-ниски производствени разходи.

ДФЗ – РА преведе и близо 200 хил. лв. безвъзмездна финансова помощ на пет местни инициативни рибарски групи (МИРГ). Средства получиха МИРГ „Варна, район Аспарухово – Белослав – Аксаково“, МИРГ „Пазарджик“, МИРГ "Шабла – Каварна –Балчик ",МИРГ „Самоков“ и МИРГ "Високи Западни Родопи: Батак – Девин – Доспат". Безвъзмездната финансова помощ се отпуска под формата на междинни плащания за финансиране на текущите разходи на групите за второто тримесечие на 2021 година по мярка 4.2. „Изпълнение на стратегиите за водено от общностите местно развитие“ от Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020.

Плащане в размер на около 49 хил. лв.  е извършено и към бенефициер по мярка 2.2 Продуктивни инвестиции в аквакултурите – Сектор „Малки проекти”. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за закупуване на автоматичен сепаратор за прясна водораслова биомаса и автоматична пакетираща машина за готова продукция. Чрез закупуването на високоефективно и модерно оборудване се очаква изпълнителят на проекта да повиши ресурсната ефективност, конкурентоспособността и жизнеспособността на стопанството си.

Безвъзмездна финансова помощ от близо 50 хил. лв.  е изплатена и на Сдружение „Черноморски изгрев“. Бенефициерът изпълнява договор по мярка 5.1 „Планове за производство и предлагане на пазара.“ Проектното предложение цели финансиране на дейностите от одобрения от министъра на земеделието План за производството и предлагането на пазара на основните продукти от риболов, реализирани от членовете на сдружението. Дейностите са свързани с разходи за мониторинг, разработване на софтуерна система, а също и провеждане на съпътстващи обучения и срещи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 20.11   284 г. – Диоклециан става римски император. 1541 г. – Жан Калвин представя теорията си за реформиране на църквата. 1818 г. – Симон Боливар обявява...