БАБХ стартира масирани проверки на хранителните добавки

30.01.2012 | 16:41
по статията работи: Петър Чернев
БАБХ: "Хранителните добавки“ само и единствено допълват всекидневното меню, като не заместват пълноценната храна на човека
БАБХ стартира масирани проверки на хранителните добавки
Снимка: Sxc.hu

От днес, 30 януари 2012 година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира масирани проверки в производствени предприятия и обекти за търговия на едро и дребно с хранителни добавки. Обследванията ще обхванат съответствието на регистрираните обекти със законовите изисквания по отношение на: съответствие на сграден фонд и оборудване, въведени системи за самоконтрол, технологична документация, състав, и най-вече – етикетирането, с оглед избягване приписването на хранителните добавки на свойства да предпазват, лекуват и излекуват от болести при човека.

"Хранителни добавки" са храни, предназначени да допълнят нормалната диета и които представляват концентрирани източници на витамини и минерали или други вещества с хранителен или физиологичен ефект, използвани самостоятелно или в комбинация, които се пускат на пазара в дозирани форми, като капсули, таблетки, хапчета и други подобни, на прах, ампули с течност и други подобни течни или прахообразни форми, предназначени да бъдат приемани в предварително дозирани малки количества.

От БАБХ уточняват, че "хранителните добавки" само и единствено допълват всекидневното меню, като не заместват пълноценната храна на човека. Те се продават само в обекти, регистрирани по реда на чл. 12 от Закона за храните, както и в аптеки и дрогерии.

Най-често срещани нарушения:

При етикетирането, представянето и рекламата на хранителните добавки им се приписват или внушават свойства да предпазват, лекуват или излекуват болести, както и да насочват към такива свойства, свързани със здравето:

 • "здравна претенция" означава претенция, която заявява, създава впечатление или внушава, че съществува връзка между дадена категория храна, отделна храна или една от нейните съставки и здравето.
 • "претенция за намаляване риска от развитие на определено заболяване" означава здравна претенция, която заявява, създава впечатление или внушава, че консумацията на дадена категория храни, отделна храна или някои от съставките,  значително намалява определен рисков фактор за развитие на заболяване при хората.

Към хранителни добавки тези две претенции не могат да бъдат предявени, те могат да бъдат предявени само към диетични храни за специални медицински цели, след предоставяне от съответния оператор на доказателства за това.
Често в медии се рекламират хранителни добавки, като им се приписва "здравна претенция", или "претенция за намаляване риска от развитие на определено заболяване", с което хората са подведени, че една храна ще окаже положителен ефект върху здравето им.

 • Наименованието на хранителната добавка е изписано само на латиница
 • Върху етикета на продукта не е изписано, че е "хранителна добавка"
 • Върху етикета на продукта са записани хранителните вещества или субстанции с хранителен или физиологичен ефект, без да са обявени техните количества или ако са обявени, количества не са тези, които трябва да се съдържат в препоръчаната доза продукт за дневен прием
 • На етикета за производител на хранителни добавки, произведени на територията на Р България, е записана фирма, която няма регистриран обект за производство.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
 • Зимна приказка
 • Зимна приказка
 • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...