КНСБ: Възможен изход е свикване на Велико народно събрание

20.02.2013 | 18:44
по статията работи: Петя Бързилска
От синдиката коментираха оставката на правителството
КНСБ: Възможен изход е свикване на Велико народно събрание

Изпълнителният комитет на КНСБ приема оставката на правителството като възможен изход от създаденото в последните дни социално напрежение, провокирано не само от повишаване цените на тока, но и от всички други подобни сметки, непосилни за плащане от гражданите. Това завиха днес от КНСБ относно позицията си за оставката на правителството, обявена днес от предмиера Бойко Борисов.

Тревогата ни за икономическата и социална стабилност в държавата до момента на структуриране на ново Народно събрание и излъчено от него правителство обаче остава, заяват от синдиката.

КНСБ отстоява виждането и разбирането, че признаците на кризи в политическия модел, налагат изменения и допълнения в Конституцията на Република България. Ето защо един от възможните изходи от създадената ситуация е настоящото Народното събрание да свика Велико народно събрание, със задача да измени и допълни Конституцията на Република България в общо приемливи за обществото посоки, коментират от синдиката.

От КНСБ завиха също, че се притесняват от опасността до разпускането му Народното събрание да не довърши започнатата работа по приемането на важни закони, свързани с възникналата ситуация, като например този за ДКЕВР.

Създадената ситуация изисква политическите сили да намерят бързи и верни решения за действие с оглед изхода от политическата криза. По наше мнение незабавно следва да бъдат проведени консултации в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност. Именно там следва да се обсъдят и мерките, чрез които да бъдат потърсени и намерени решения за по-бързо излизане от парламентарната криза и недопускане на дебалансиране на икономиката, финансовата система и усилване на общественото недоволство поради още по-дълбото влошаване на условията на живот и труд, казват от КНСБ.

"Очакваме предмет на обсъждане в този формат да бъдат и евентуалните и възможни спешни мерки, чрез които да се облекчи положението на гражданите, особено на тези, които са в очевидна невъзможност да понесат високи цени за ток, отопление и вода", коментират още от синдиката.

Според КНСБ формата на Консултативния съвет по национална сигтурност, следва да бъдат приобщени представители на инициативните комитети, които организират и водят протестиращите, както и представителните  синдикални и работодателски организации. Такъв подход ще позволи при преценката на обстановката и намирането на решения за изход от нея да бъде отчетено мнението на широк кръг групи от обществото, които имат специфични интереси и които очевидно, не могат да разчитат само на парламентарно представени политически партии за решаване на наболелите въпроси на обществото.

Не само ние, но и гражданите участващи в протестите заявиха очаквания в тази посока. От КНСБ съобщиха за бъдещите си очаквания.

  • за намиране на нов начин, чрез който да бъдат представени в Парламента широк кръг интереси, които политическите партии очевидно не са в състояние да представят и защитят
  • за нов начин на уреждане на контрола върху властите от обществото, чрез въвеждане на правила за отзоваване на народни представители и министри
  • за развитие и усъвършенстване на нормите относно осъществяването на пряката демокрация
  • както  и редица други изменения и допълнения, които изминалите повече от 20 г. от приемането на Конституцията, показаха, че следва да бъдат направени.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 16.03   1521 г. – Фернандо Магелан пристига на Филипините, пресичайки Тихия океан. 1769 г. – Френският мореплавател Луи Антоан дьо Бугенвил завършва околосветското си...
Полезно от Мрежата
7sport.net