Само общините ще могат да получават държавна собственост безвъзмездно

19.10.2016 | 14:20
по статията работи: econ.bg
Това ограничение предлага правителството в одобрен днес законопроект за изменение на Закона за държавната собственост
Само общините ще могат да получават държавна собственост безвъзмездно
Снимка: БГНЕС

Само общини да могат да придобиват безвъзмездно право на собственост върху имоти - частна държавна собственост. Това ограничение предлага правителството в одобрен днес законопроект за изменение на Закона за държавната собственост.

Безвъзмездното прехвърляне на собствеността в полза на общините ще може става само ако имотът ще послужи за изпълнение на техните функции или за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение.

Предвижда се въвеждането на забрана общините да продават, заменят, даряват, внасят като непарична вноска в капитала на търговски дружества придобитите имоти или да учредяват право на строеж или право на ползване

върху тях. Забраната няма да важи обаче за случаите, свързани с изграждането на обекти, необходими за обществени потребности от местно значение, както и в случаите на приоритетни инвестиционни проекти, сертифицирани като клас А или Б.

Ако проектът, свързан с обществената потребност, не бъде осъществен, се предвижда имотът да бъде връщан на държавата.

С друго изменение се предлага областните управители да се разпореждат с имоти държавна собственост на стойност над 10 000 лв. само след консултация с Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Повод е казусът с т. нар. царски конюшни - имот в центъра на София, 7.5 декара от който вече бившият областен управител продаде на фирма - съсобственик за сумата от 658 870 лв. Веселин Пенев се принуди да напусне поста си и вече е обвиняем за умишлена безстопанственост, включително за тази сделка, но продължава да твърди, че се е придържал стриктно към закона.

С приетите от кабинета днес проектотекстове се предвижда за всяка сделка да дава съгласие изпълнителният директор на Агенцията за приватизация. Агенцията разполага с административен и експертен капацитет да преценява дали при евентуалната продажба частта на държавата е оценена пазарно и дали е защитен държавният интерес, е посочено в мотивите. По този начин ще бъдат подпомогнати и областните управители.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...