След Великден ще бъде емитиран нов дълг за още 200 млн. лева

16.04.2020 | 16:55
по статията работи: econ.bg
Те ще са със срочност пет години, с фиксиран лихвен процент с падеж 15 януари 2025 г. при условия, определени от Министерството на финансите. Определен е 0,01% годишен лихвен процент, с дата на плащане 29 април
След Великден ще бъде емитиран нов дълг за още 200 млн. лева
Снимка: под лиценза на creative commons

Още 200 милиона лева нов дълг под формата на държавни ценни книжа ще бъде поет на 27 април, когато Българската народна банка ще проведе поредния аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации. 

Те ще са със срочност пет години, с фиксиран лихвен процент с падеж 15 януари 2025 г. при условия, определени от Министерството на финансите, съобщи пресцентърът на централната банка. Определен е 0,01% годишен лихвен процент, с дата на плащане 29 април.

Първичните дилъри могат да участват в аукциона със състезателни поръчки, както от свое име и за своя сметка, така и от свое име, но за сметка на свои клиенти. Те могат да участват и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Това е седмият търг за продажба на държавни ценни книжа от началото на годината. Обявата за аукциона дойде няколко дни след като станаха ясни резултатите от предлагането на 10,5-годишни държавни ценни книжа. При тях постигнатата лихва вече бе по-висока от тази на проведените в началото на годината търгове, което е очаквано предвид кризата, породена от коронавируса.

Ако поръчките в предстоящата емисия бъдат одобрени, страната ни вече ще e емитирала нов дълг за общо 1.4 млрд. лева от януари насам.

По предложение на финансовия министър Владислав Горанов парламентът увеличи лимита за поемане на нов държавен дълг със 7.8 млрд. лева. Така от 2.2 млрд. сега той ще може да достигне до 10 млрд. лева през настоящата година. В аванс финансовият министър съобщи, че първоначалната идея е държавата да емитира нов дълг в размер на 4.2 млрд. лв., който да покрие очаквания бюджетен дефицит в размер на 3.5 млрд. лв., както и сумата от 700 млн. лева, с която се увеличава капиталът на Българската банка за развитие.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 30.06   350 г. – Римският узурпатор Непоциан от Константиновата династия е победен и убит от въоръжените сили на узурпатора Магненций. 763 г. – В битката при Анхиало...