Сняг затрупа страната

18.12.2009 | 11:38
по статията работи: Петър Чернев
Снегът не изненада София, смята кметът Фандъкова. 9 района са в критично положение по отношение на зимното почистване
Сняг затрупа страната

Почти в цялата страна днес вали сняг.

В София снежната покривка на места достига 10 сантиметра, най-много сняг е натрупал във видинското Ново село - близо 30 сантиметра. Няма селища в страната без ток и вода, съобщават от "Гражданска защита". Няма сигнали за закъсали автомобили, посочиха от службата.

Положението в София


Кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на Пътна полиция са се договорили да се направят смесени екипи между Столичния инспекторат и полицията, които да извършват контрол по кръстовищата в пиковите часове на движението. Целта на екипите ще е да се регулира движението и да се осигури безпроблемното движение на колите на градския транспорт в бус-лентите.

След заседанието на щаба за почистването на София кметът на столицата Йорданка Фандъкова обясни, че фирмите работят с цялата налична техника, но проблем са създали неподготвените за зимни условия леки автомобили и подчерта, че задръстванията в София не се дължат само на падналия сняг.

Обстановката в София е нормална при зимни условия. Проблем имаше в крайните райони на София, където ТИР-ове затрудняваха движението, но те вече са изтеглени и движението се нормализира. Единично обработване на пътната мрежа на София със смеси струва на общината половин милион лева. Имаме средства за осигуряване на почистването на София до края на годината. През тази година снегът не ни изненада, беше категорична Фандъкова.

Г-жа Фандъкова не е виновна. Тя сърба попарата на един човек, който беше кмет на Столична община до юли тази година. Не й завиждам за ситуацията, в която е тя в момента. Това каза депутатът от Парламентарната група на "Коалиция за България" Петър Курумбашев на брифинг в парламента.

Миналата година знаете, че София беше изчистена блестящо през цялото време, а страната се чистеше отвратително. Искам да попитам сега премиера: Кое е добре изчистено - София или страната? Искам да попитам хората в общината: Кога трябва да започне да се чисти един град при положение, че ние видяхме какво е станало в Западна и Централна Европа и знаем, че идва насам и че се очаква обилен снеговалеж? Снощи в 21 - 21.30 часа започна да вали - дали тогава трябва да започнем да чистим поне централните булеварди или трябва да изчакаме цяла нощ да вали?, коментира депутатът.

Общинският съветник Георги Кадиев коментира: Днешният ден ни показа, че София винаги при първи сняг изглежда по един и същи отвратителен начин. Няма никакъв смисъл да се правят работни групи от 10 часа сутринта, след като снегът е започнал да вали от снощи и ние всички трябва да се придвижим на работа преди десет часа.

В момента 130 машини на почистващите фирми почистват столицата. В това число не влизат машините на "Пътища и съоръжения", които отговарят за почистването на южната дъга на Околовръстното и пътищата в парк "Витоша", стана ясно още днес.

Първото хвърляне на луга в София е започнало в 02.00 ч. сутринта като е работено по по-проблемни места като мостове, стръмни улици. Към 03.00 - 03.30 ч. сутринта фирмите са направили второ олужаване.

По информация на Столичната община улиците, по които се движат колите на градския транспорт, се почистват, обработват се и спирките. Има затруднения в обслужването на някои от линиите на автобусите и тролейбусите, стана ясно по-рано днес.

В почти всички столични квартали улиците не са почистени, нито опесъчени, сигнализираха софиянци. По-рано тази сутрин 30-40 автомобила бяха блокирани на бул. "Черни връх" в района на хотел "Кемпински", аварирали коли заради снега са причината за невъзможността да се осъществява движение в района.


Снегопочистващите фирми излизат само след сигнал от Столична община


71 снегопочистващи машини с гребла и 77 песъкара на фирмата за чистота „Титан", която отговаря за осем столични района и правителственото трасе, работят по почистването на снега в столицата. Това съобщи тази сутрин пред Агенция „Фокус" Ивайло Даковски, управител на „Титан- Чистота" ООД. Фирмата отговаря за почистването на районите "Лозенец", "Студентски град", "Младост", "Витоша", "Панчерево", "Средец", "Дружба", "Подуяне" и правителственото трасе.

Даковски обясни, че фирмата изпълнява нарежданията на Столичния инспекторат. Още в 22 часа снощи машините на "Титан" са били готови за излязат да почистват, но сигналът за началото на почистването от Столична община е бил даден късно в 3 часа през нощта, а на места и след 4, 5 и 6 часа.

Така стоят нещата, че ако не ни се обадят от Столична община, ние не може да излезем, ако не излезем, те не ни плащат. От инспектората има дежурен, който приема обаждането и той казва какво да правим, обясни той. В момента почистващите машини на „Титан" се движат много трудно заради задръстванията.

В същото време дружеството „Чистота-Искър"отчете, че за момента се справя незадоволитено с почистването на снега в „Люлин", „Триадица" и „Овча купел".

Снеговалежите са започнали от сутринта към 2-3 часа, от Столична община към дружеството се подават сигнали постоянно, колите работят на терен, но за момента не успяват да почистят навсякъде.

Машините ще работят постоянно и в трите района и ще дадат максимума, посочиха от "Чистота-Искър". На въпрос защо фирмата си дава такава оценка, от "Чистота- Искър" посочиха: Защото колите са излезли, обаче организацията не е така добре координирана.

Първата машина на фирмата е излязла да почиства в 3 часа в „Люлин". 5 машини чистят в „Люлин", 3 - в „Триадица" и 3 - в „Овча купел".

Положението в страната

 

Републиканската пътна мрежа се почиства непрекъснато. В снегопочистването са ангажирани всички екипи на областните пътни управления. Към 10.00 ч. сутринта над 1 000 машини почистваха пътищата в цялата страна.

В Агенция "Пътна инфраструктура" и областните пътни управления е направена висока оперативна организация, за да се осигури нормална проходимост на републиканските пътища. В Агенцията денонощно работи Кризисен щаб, в който е включен и представител на Гражданска защита.

Екипите и техниката в някои области работят вече повече от 40 часа. Към момента няма затворени пътища и те са проходими при зимни условия. Въведени са ограничения за тежкотоварни автомобили през проходите Дюлински, Шипка, Превала, Петрохан и по пътя Русе-Велико Търново.

Затворени са проходите Троян-Кърнаре, Етрополе-Златица, Твърдица-Елена, Върбишки.

Въвеждат се временни ограничения за движение през Дюлинския проход. Тежкотоварните автомобили, които преминават през този участък, трябва да са с вериги.

На магистрала "Хемус" в посока София преди Горни Богоров рано сутринта имаше закъсали ТИР-ове. Един от шофьорите на закъсалите камиони съобщи в предаването „Дарик кафе", че от 05.00 часа сутринта снегорин не се е появявал на място.

Движението по цялата магистрала "Хемус" е при зимни условия, магистралата се чисти, но и самите шофьори призовават за внимателно шофиране.

Силен е снеговалежът в района на пътя Шумен-Варна, но няма проблеми при движението. Между Ботевград и Враца има закъсали ТИР-ове, пътят не е почистен. Чист и опесъчен е пътят Бяла - Попово, там снеговалежът не е силен.

От 01.15 ч. тази нощ, за движение е затворен пътят Русе-Бяла, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Пътят е затворен за преминаване за всички тежкотоварни автомобили. Причината е обилният снеговалеж в района.

Проходими при зимни условия са пътищата в Пазарджишко, съобщи дежурният в КАТ. В равнинната част на областта пътищата са мокри, в района на Велинград има заледени и заскрежени участъци. Снежна покривка има единствено по високите места. Все още не е въведено задължително изискване за движение с вериги.

По направленията Велинград-Сърница, Белово-Юндола и Батак-Доспат товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета.

Пътищата в Сливенски регион са проходими при зимни условия. В равнинната част пътните настилки са предимно чисти, но има хлъзгави участъци, наводнени от дъжда и стария сняг, особено в Сливен.

Има снежни натрупвания по пътя Сливен-Ичера и пътя към Карандила, съобщиха от областното пътно управление. Пътят сега се почиства. Ограничение има за движението на товарни автомобили по пътя Сливен-Стара река - забранено е за камиони с ремаркета и полуремаркета. От пътното поддържане съветват движението в балкана да става с вериги.

Близо 90% от пътищата във Варна и региона са заледени. Това съобщи дежурният в Областно пътно управление. От там добавиха, че движението за автомобили в отсечката Варна - Белослав е опасно.

Катастрофа до село Слънчево затруднява движението по автомагистрала "Хемус". В момента два автогрейдера почистват магистралите "Хемус" и „Черно море". Движението в целия регион е изключително затруднено.

Проблем има по пътя Варна-Аксаково, който е блокиран от паднало дърво.

За смущения в електрическата система в центъра на Варна съобщават хора от града. Причината по всяка вероятност е силният вятър и пренатоварването на мрежата. На места в крайните квартали на Варна също има смущения. От електроразпределителното дружество в града заявиха, че до този момент нямат информация за населени места без ток.

Пристанище Варна


Пристанище Варна е затворено за всички кораби от 07.00 часа тази сутрин. Това съобщиха от Координационния център на порта, цитирани от Dariknews.bg.

Причината е силен североизточен вятър, който достига скорост до 13 метра в секунда и затруднява маневрирането на плавателните съдове. Забраната важи и за всички портове и канали в района на пристанището. Преди това, в 06.30 часа, пристанището е било затворено само за празни кораби.

9 района в страната са в критично положение по отношение на зимното почистване

 

За около 4000 км републиканска пътна мрежа ще бъдат обявени малки обществени поръчки за зимно почистване за 50 хил. лв. Това съобщи по време на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Причината е, че вместо през март, обществени поръчки в 66 района в страната за избор на фирми, са се провели през септември. По този начин в момента недоволни фирми обжалват избора в 14 района, като за пет от тях е намерен временен начин за чистене. В другите 9 района обаче, ситуацията е критична. Там освен, че няма договори, има жалби на фирми в Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да се произнесе.

Малките обществени поръчки ще са за участъците от 1480 км между Ботевград и Сливница, за 1200 км в Пловдив и участъци в Стралджа и Габрово. Те ще са за обем свършена работа, която ще се остойностява.

Малката поръчка от 50 хил. лв. ще ни свърши работата. Проблемът е, че когато имаме толкова голяма мрежа от 1480 км, една малка поръчка не ни решава проблема, каза министърът.

МРРБ ще разгледа проблема и ще се консултира с КЗК дали има начин да не се изчакват законните срокове.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.09   335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката при Поатие...