Осем здравни фирми искат да застраховат

21.06.2013 | 13:55
по статията работи: Ралица Стоянова
Промените в Закона за здравното осигуряване задължават здравните компании да станат застрахователи
Осем здравни фирми искат да застраховат
Снимка: Sxc.hu

12 от общо 19 здравноосигурителни дружества са подали документи в Комисията за застрахователен надзор (КФН) във връзка с промените в Закона за здравното осигуряване, задължаващи здравните компании да станат застрахователи, ако искат да продължат да предлагат своите услуги, информира Insmarket.bg

8 здравноосигурителни дружества са подали заявления с искане за издаване на лиценз за застраховане. Едно здравноосигурително дружество е поискало разрешение за преобразуване чрез вливане в застраховател. Заявление за доброволно прекратяване е заявило едно здравноосигурително дружество.

В края на май две здравноосигурителни дружества са подали искане за преобразуване чрез вливане в други две здравноосигурителни дружества, след което тези дружества се очаква да предприемат действия съгласно изискванията на закона. Това се посочва в отчета на заместник-председателя на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“ Борислав Богоев. 

Заявленията за прелицензиране са започнали да постъпват в КФН още от декември миналата година. Първите два лиценза са издадени на 13 и 14 юни 2013 г.  Очаква се до 7 август 2013 г. да бъдат разгледани всички постъпили документи и дружествата, които отговарят на изискванията на Кодекса за застраховането, да получат лицензи за застрахователна дейност.

Лицензирането на здравноосигурителните дружества като застрахователи е политика на българската държава в унисон с европейското законодателство, която ние като надзорна институция, оторизирана да лицензира и регулира дейността им, отговорно спазваме и провеждаме, се казва още в отчета.  

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...