Асен Василев към депутатите: Актуализирайте бюджета!

12.08.2021 | 14:15
по статията работи: interview interview
Без актуализация ще има пари за пенсии и избори, но не и за 60 на 40, заяви финансовият министър
Асен Василев към депутатите: Актуализирайте бюджета!

Умоляваме - направете бюджетна комисия и актуализирайте бюджета, пари има, нямаме право да ги харчим. Ако  парламентът не го направи,  до края на октомври ще се справим криво-ляво, каза финансовият министър Асен Василев

Без актуализация на бюджета ще има пари за добавката от 50 лева за пенсионерите за септември, за октомври не е ясно, ще има пари за президентски и парламентарни избори, но няма да има за антикризисната мярка 60 на 40.  Парите за здраве ще бъдат на база на активиране на буфера, което означава  министерства да останат без средства за изплащане на заплати. Това заяви след заседанието на МС министърът на финансите Асен Василев.

Той каза, че пари има, и то много, само че те не могат да се харчат без актуализиране на бюджета. Затова заяви, че умоляват парламента да направи бюджетна комисия и да актуализира закона за бюджета на държавата.

Министърът на финансите съобщи, че на заседанието си кабинетът е приел доклад за касовото изпълнение на бюджета за първото полугодие. Василев съобщи, че приходите за шестте месеца са 24,758 млрд. лева или със 3,3 млрд. повече от миналата година.

Данъчните и неданъчните приходи, събирани от НАП и Агенция "Митници", са с 3,6 млрд. лв. повече, има с 300 млн. по-малко постъпления от средствата от ЕС.

24,6 милиарда лв.са разходите, или това е 46,9% от годишните харчове. За шестте месеца има не дефицит, а излишък от 118,2 милиона лева. Предварителните данни за юли показвали, че излишъкът ще нарасне значително - до над 700 млн. лв.

Приходната част от бюджета се държи изключително добре, което се дължи отчасти на по-добрата икономическа ситуация и отчасти на по-добрата събираемост, долу-горе 50 на 50%, заяви той.

До края на годината Василев очаква да се съберат допълнително 2 млрд. лв., като прогнозата включвала и тежка криза от COVID за два месеца.  Ако няма я няма, тези приходи можело да бъдат над 2 млрд.

Защо при такава добра приходна част, която ни позволи да не теглим заем, се налага актуализация на бюджета, попита Василев и си отговори.  "Даже да имаме 2 млрд. лв. повече приходи нямаме право да ги харчим, нямаме право да ги използваме за пенсии, за подкрепа на бизнеса, било за здравеопазване".

Министърът направи преглед на разходите, които са правени тази година.

В бюджета за COVID мерки и за избори са заложени 1,196 млн. лв. От тях 318 млн. лв. са за 50-те лв. към пенсиите, 300 млн. лв. - за мярката 60/40, 112 млн. лв. - за избори. И реално към допълнителните средства, които се изплащат към медиците нямало заложени средства в бюджета. Те били  предвидени в така наречения буфер.

Буферът представлява възможност на Министерството на финансите и на правителството да намалят разходите на всички други министерства, да вземат от тях пари, които да се насочат към здравеопазването. Пълната му стойност е 398 млн. лв.

"Ако той бъде използван напълно, това означава, че министерствата, които бюджетират на реално наети хора, а не на щатни бройки,  ще останат без пари за заплати и издръжка, активирайки буфера, ние ще вземем 5% от парите им.  Това ще засегне особено силно МВР, Министерството на правосъдието ( в частта за затвори и охрана), Министерството на труда и социалната политика, както и плащанията на МРРБ към строителите.

По тази причина нашето правителство не го е активирало, досега всички допълнителни плащания по COVID кризата са правени чрез преструктуриране на централния бюджет, или чрез намаляване на средства на министерствата, свързани с назаети щатни бройки, заяви Василев.

До момента извън заложените в бюджета 1,196 млрд. са платени и  още 1,94 млрд. лв., тоест двойно  над заложеното. 522 млн. са платени за 50-те лв. за пенсионерите, 278 млн. допълнително са за подкрепа на бизнеса с 60/40, 36 млн. лв. допълнително за избори и 258 млн. допълнително за здравеопазване.

При предвидени 1,196 млрд. лв. за COVID и здраве, до момента са похарчили 2,390 млрд. лв.

Възможностите за допълнително преструктуриране на разходите, за да се подпомагат бизнеса, здравеопазването и пенсионерите и да се проведат новите избори, са много силно ограничени, тъй като вече сме използвали 1 млрд., заяви финансовият министър.

В актуализацията е заложена възможност на правителството да похарчи допълнителните приходи, тях ги има. Трябвало разрешение от парламента тези средства да бъдат насочени в:

- 530 млн. лв. за социални мерки - актуализация на пенсиите от 1  октомври, плюс допълващи средства за всичките социални програми - личен помощник, подпомагане на деца до 14 г., програмите да отопление;

- 430 млн. лв. допълнително за бизнеса;

- 113 млн. допълнително за изборите;

- 335 млн. допълнително за здравеопазването.

Василев уточни отново, че тези пари ги има, събрани са или ще бъдат събрани до края на годината, но без санкция на парламента няма как да бъдат насочени към тези пера и да отидат към хората, които имат нужда от тях.

Затова "умоляваме парламента да сформира бюджетна комисия, да започне разглеждането на актуализация на бюджета, за да може да има средства, за да бъдат посрещнати нуждите на българските граждани, които не са предвидени в текущия закон за бюджета".

Въпросът не е в парите, имаме много пари, повтори Василев в отговор на журналистическо питане. Въпросът е докога ще стигнем максимално одобрените в бюджета разходи. За момента е разчетено всичко това да работи без проблем до края на август,  оттам нататък могат да се правят допълнителни преструктурирания, да се активира буферът, така че да се покрият септември и октомври с много трудности и без допълнителна помощ за бизнеса, ноември, живот и здраве, ако има парламент, буквално в рамките на седмица-две ще трябва да прави актуализация, за да вдигне разходните тавани, да даде възможност тези натрупани средства да бъдат похарчени, пише "24 часа".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.09   335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката при Поатие...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net