ОПЕК очаква забавянена световната икономика и на търсенето на петрол

13.05.2022 | 12:05
по статията работи: econ.bg
В майския си доклад ОПЕК очаква глобалното търсене на петрол през 2022 г. да нарасне с 310 хил. барела на ден по-малко от оценката през миналия месец, достигайки повишение от 3,36 млн. барела на ден
ОПЕК очаква забавянена световната икономика и на търсенето на петрол
Снимка: БГНЕС

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ревизира надолу оценките си за растежа на световната икономика и на глобалното потребление на петрол.

В майския си доклад ОПЕК очаква глобалното търсене на петрол през 2022 г. да нарасне с 310 хил. барела на ден по-малко от оценката през миналия месец, достигайки повишение от 3,36 млн. барела на ден, съобщи БНР.

Прогнозата отчита "потенциалните понижения на световния БВП, растящата инфлация, конфликта Русия-Украйна, както и възраждането на варианта на коронавируса Омикрон в Китай и неговото въздействие върху глобалното търсене на петрол", посочи петролният картел.

ОПЕК очаква световното търсене на петрол да бъде средно 100,3 милиона барела на ден, което е намаление с 200 хил. барела дневно в сравнение с доклада през април.

Междувременно растежът на доставките на петрол извън ОПЕК за 2022 г. беше ревизиран надолу с 200 хил. барела на ден до повишение с 2,4 млн. барела дневно, достигайки средногодишно ниво от 65,97 милиона барела на ден.

ОПЕК ревизира надолу с 360 хил. барела на ден и прогнозите си за петролното производство в Русия през 2022 г., оценката за доставките от Съединените щати като цяло остават непроменени на ниво от 1,29 млн. барела дневно.

Организацията на страните износителки на петрол ревизирала надолу и прогнозата си за световния икономически растеж за 2022 г. с 0,4 процентни пункта до 3,5% в сравнение с оценката за миналия месец от 3,9%.

Тази ревизия се дължи основно на глобалното въздействие на настоящата геополитическа ситуация в Източна Европа (войната в Украйна) и коронавирусната пандемия.

Според новата ревизия, нарастващите нива на дълга в големите икономики и нарастващите лихвени проценти, които са довели до увеличаване на доходността на облигациите, могат да доведат до по-трудно рефинансиране н задълженията.

"Потенциалът за повишаване на настоящата икономическа прогноза е доста ограничен. Въпреки това, такъв потенциал може да дойде от намиране на решение на ситуацията между Русия и Украйна, от фискални стимули, където е възможно, и от затихваща Covid пандемия, в комбинация със силно нарастване на активността в сектора на услугите“, заключи ОПЕК в доклада си през май.

Оцени статията:
3.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 27.06   678 г. – Свети Агатон (по произход грък) е избран за римски папа на 100-годишна възраст. 1328 г. – Херцогиня на Бавария Елизабета Сицилианска се омъжва за...