МТСП отчете дейността си

12.03.2013 | 14:40
по статията работи: Петя Бързилска
За периода 2009-2012 г. по програми и мерки, финансирани от държавния бюджет са включени над 165 хил. безработни лица
МТСП отчете дейността си

"От мое име и от името на екипа на Министерство на труда и социалната политика искам да ви благодаря за ползотворното сътрудничество, което осъществявахме в рамките на настоящия правителствен мандат". Това казва министърът на труда и социалната политика в оставка Тотю Младенов в съобщение, изпратено до медиите.

През изтичащия мандат министерството проведе основни реформи в съответствие с приоритетите и целите на правителството. Сред основните цели в работата на министерството на труда и социалната политика (МТСП) са насърчаването на заетостта и намаляването на безработицата, осигуряването на подкрепа на уязвимите групи от обществото и усвояването на средствата от европейските фондове и реализираната пенсионна реформа, се казва в писмото на Младенов.

В документа се изброяват основните законови и нормативни промени, които са инициирани в досегашното ръководство на МТСП - в Кодекса на труда и свързаните с него подзаконови нормативните актове, Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж, в областта на безопасността и здравето при работа и много други.

В края на 2009 г. естартира и инициатива за модернизиране на българската пенсионна система, като за целта бе създаден Консултативен съвет по пенсионната реформа. За решаването на проблемите са предвидени нормативни промени в пенсионноосигурителното законодателство, насочени към възстановяване ролята на осигурителните вноски като основен източник на финансиране на пенсионната система, увеличаване на изискванията за придобиване право на пенсия, ограничаване на ранното пенсиониране, по-строг контрол върху инвалидните пенсии.

През 2011 г. бяха приети и промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се допълва действащият режим на прехвърляне на пенсионни права от/към специалната пенсионна схема на ЕС, с регулиране на трансфери при аналогични условия от/към пенсионните схеми на Европейската централна банка и Европейската инвестиционна банка, посочват още от МТСП.

От министерството се хвалят и с Промените в Закона за насърчаване на заетостта /ЗНЗ/, направени през 2010 г. И които са свързани с подобряване на нормативната база за предоставяне на услугите по заетостта и за насърчаване на заетостта. С цел ограничаване на продължителността на престоя без работа на безработните и осигуряване на достъп до услугите на пазара на труда, се намали от 12 на 6 месеца санкциониращият срок, след който лицата имат право на следваща регистрация.

За осигуряване заетост на лицата в неравностойно положение на пазара на труда със средства от държавния бюджет приоритетно се финансират мерки и програми, насочени към: безработни до 29-годишна възраст, безработни с трайно намалена работоспособност, самотни родители, безработни над 50-годишна възраст, продължително безработни лица и др, декларират още от министерството. Организират се и специализирани трудови борси за уязвими групи, като за периода юли 2009 – 2012 г. организираните и проведени борси са над 124.

За периода 2010 – 2013 г. общо средствата за активна политика на пазара на труда от държавния бюджет са 294 млн. лв. Същевременно за периода 2009 – 2012 г. по програми и мерки, финансирани със средства от държавния бюджет са включени над 165 хиляди безработни лица.

Особено внимание се отделя на заетостта на младежите. Съгласно изискванията на Лисабонската стратегия, за безработните младежи, под формата на обучение и заетост, по "Нов старт” са включени: 23 944 безработни младежи до 29 годишна възраст в рамките на 4 месеца от регистрацията им в бюрата по труда през 2009 г., и на 20 600 безработни над 29 години в рамките на 12 месеца от регистрацията им в бюрата по труда.

През 2010 г. са включени 25 хил. безработни младежи до 29-годишна възраст в рамките на 4 месеца от регистрацията им в бюрата по труда и на 23 хил. безработни над 29 години в рамките на 12 месеца от регистрацията им в бюрата по труда. В изпълнение на решение на Министерския съвет през месец декември 2009 г. на територията на цялата страна стартира дейността на 140 обществени трапезарии, финансирани със средства от фонд "Социално подпомагане”.

Реализирането на проектите има за цел в период на криза да се подобри качеството на живот и осигури помощ и подкрепа на най-уязвимите групи от обществото, както и да се достигне до малките населени места. Повечето от тези трапезарии продължават работа и в момента.

От МТСП отчитат още, че за периода на управление по Националната програма "Асистенти на хората с увреждания” в дейност "Личен асистент” са наети както следва: за 2009 г. – 9 500, за 2010 г. – 4 000, 2011 г. – 3 974 безработни лица. Към декември 2012 г. По Националната програма "Асистенти за хора с увреждания” са наети 4 253 лица.

По Националната програма "Асистенти за хора с увреждания” за 2013 г. е осигурено финансиране за 3000 лични асистенти в размер на 9 585 566 лева. С оглед предоставянето на качествени и достъпни услуги за възрастните хора и хората с увреждания се изпълняват редица проекти по ОП РЧР - дейности "Социален асистент” и "Домашен помощник”. По схема "Помощ в дома” се дава възможност на съществуващите домашни социални патронажи да разширят дейността си като създадат Звена за услуги в домашна среда.

Също така от социалното министерство отчитат, че в изпълнение на правителствената политика за оптимизация на администрацията и следствие на извършен функционален анализ на административните структури и звена към МТСП - за периода октомври 2009г.- януари 2013г. числеността е намалена с общо 603 щатни бройки. Към настоящия момент администрацията на МТСП е 310 щ.бр., второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към министъра на труда и социалната политика са 9. Общата численост е 8077 щатни бройки.

През последното тримесечие на 2012 г. над 3,1 милиона са заетите лица в българската икономика. Същевременно по данни на Агенцията по заетостта за януари 2013 г. безработицата в България е 11.9%, което е с 0.5 процентни пункта по-високо от месец декември 2012 г. През декември миналата година показателят беше 11,4%, а през ноември 2012 г.- 11,3%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 08.09   70 г. – Тит Флавий обсажда Ерусалим. 1331 г. – Стефан Душан се обявява за крал на Рашка. 1380 г. – Московският княз Дмитрий Донски разгромява ордите на...