НЗОК откри нарушения в АГ-болниците в София

19.12.2011 | 18:07
по статията работи:
В 10% от проверените 777 случая са установени нередности
НЗОК откри нарушения в АГ-болниците в София

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) приключи извънплановите проверки на всички специализирани акушеро-гинекологични болници и клиники в столицата, в които се оказва родилна помощ. Спешните проверки бяха разпоредени от управителя на НЗОК, д-р Нели Нешева, по повод зачестилите смъртни случаи на родилки, съобщи пресцентърът на Касата.

Проверени са били десет лечебни заведения: ІІ САГБАЛ „Шейново" ЕАД, І САГБАЛ „Св. София" ЕАД, МБАЛ „Св. София" ЕООД, МБАЛ „Токуда болница София" АД, МБАЛ „Св. Анна" София АД, ІІ МБАЛ ЕАД, МБАЛ „Вита" ЕООД, САГБАЛ „Д-р Щерев" ЕООД, СБАЛАГ „Майчин дом" ЕАД и УБ „Лозенец" НМЛЗБП.

Проверени са били 777 случая, отчетени за периода 1 август 2011 г. до 31 октомври 2011 г., по клинична пътека № 141 "Раждане, независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начинът на родоразрешение".

В 90% от проверените случай не са констатирани нарушения.

В останалите 10% са установени нарушения на условията и реда за оказване на медицинска помощ.

При няколко случая няма данни за извършено серологично изследване за сифилис (Васерман или RPR), което е една от задължителните диагностични процедури.

В 3 случая е установено, че пациентките са дехоспитализирани с покачващи се патологични стойности на левкоцити в кръвта и прогресивно намаляващо ниво на хемоглобина в кръвта. При 1 случай е установено, че пациентка след Секцио Цезарея е дехоспитализирана с много високо ниво левкоцити и спряно антибиотично лечение 2 дни преди дехоспитализацията.

Открити са 10 случая, при които видно от предоставената медицинска документация е установено, че основната оперативна дейност по клиничната пътека е извършена от лекари-специалисти, които не са посочени в списъка на лекарите (по Приложение № 1 към договора с РЗОК), определени от болницата да изпълняват дейности по тази клинична пътека. Независимо от това, тези лекари са извършвали основни диагностични и лечебни дейности на хоспитализираните пациентки и клиничните пътеки са отчетени към НЗОК. В тези случаи родилките са правили избор на екип от лекари, които не са посочени от лечебното заведение за работа със Здравната каса.

В други 10 случая при извършване на оперативните дейности анестезиолозите, вписани като участващи в интервенцията, също не са посочени в списъка на лекарите специалисти, оказващи медицинска помощ по съответната клинична пътека.

Открити са и нарушения в медицинската документация. В епикризата, приложена в историята на заболяването, липсват задължително изискуеми реквизити - не е отразена терапевтичната схема (вид, доза-еднократна и/или дневна, курс на лечение), приложена в хода на лечението на пациентката, не са отразявани параклиничните изследвания, настъпили усложнения, придружаващи заболявания, липсва извадка от оперативния протокол, назначеното медикаментозно лечение след изписването и др.
Също така епикризите на пациентките не са изготвяни в деня на дехоспитализацията им.

В две лечебни заведения липсва на общодостъпно място в сградата информация за стойността на клиничните пътеки и безплатно предоставените медицински услуги. В Закона за здравето е разписано, че всеки пациент има право да получи информация за цената на всяка една медицинска услуга, манипулация, лечение и лекарствените продукти в извънболничната и болничната помощ. Липсата на такава информация, поставена на общодостъпно място в сградата на болницата, нарушава правата на пациентите.

За всяко отделно нарушение контролните органи на НЗОК са наложили санкции от 200 лв. до 500 лв.

Според нормативната уредба НЗОК не може да контролира избора на екип, но при извършените проверки е установено, че в 36% от проверените случаи е направен такъв избор, в съответствие с регламентиран в заповед на директора на лечебното заведение ценоразпис, съобразно разпоредбите в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.

Само в едно лечебно заведение част от пациентките са заплатили суми за избор на екип в размер над допустимия, определен в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.

В друго лечебно заведение е установено, че няма регламент по отношение на избор на екип, а има ценоразпис за „ВИП пакет и услуги". Сумите, заплащани от пациентките там, варират от 1200 лв. до 2500 лв., като избор на тези допълнителни услуги са направили 99% от родилките.

Открит е и случай, при който е установено, че съгласно приложената фактура родилката е заплатила сума в размер на 900 лв. за избор на екип за извършване на родоразрешение чрез секцио и в същото време - 500 лв. за раждане във вода, което не е извършено, тъй като пациентката е родила чрез секцио.

За тези случаи НЗОК не може да се произнася и да налага санкции, но своевременно ще информира принципалите на съответните болници, обясняват от Касата.

В рамките на тази проверка контрольорите на НЗОК са проверили и заплатени случаи по клинична пътека № 279 „Грижи за здраво новородено дете". Там не са открити никакви нарушения.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...
Полезно от Мрежата
7sport.net