КНСБ готви протести, ако не се плати на миньорите

18.08.2011 | 16:52
по статията работи: Елица Елефтерова
Вече 4 месеца продължава неизплащането на три заплати в „Горубсо“, Мадан, където работят над 700 души в момента.
КНСБ готви протести, ако не се плати на миньорите

Вече 4 месеца продължава неизплащането на три заплати в „Горубсо“, Мадан, където работят над 700 души в момента. От тях над 600 са синдикални членове на КНСБ. 

Последното усилие на синдикатите е от 1 август, когато заедно със собственика на мините Валентин Захариев е договорено да се изплатят възнагражденията на работниците в "Горубсо" и увеличение на възнагражденията на работещите в ОЦК-Кърджали.

В "Горубсо" трябваше до 5 август да са платени всички стари заплати – за май и юни, а заплатата за юли да бъде платена регулярно, т.е. преди празника на миньорите (който е днес - бел. авт.) и преди Рамазана (празникът започна на 1 август - бел. авт.). „Знаете, че в този регион хората имат религиозен празник, който е изключително важен за тях, и не е морално да се постъпва така с работниците“, коментира Пламен Димитров - президент на КНСБ. На въпрос на econ.bg, когат ще започнат протестните действия, Димитров обясни, че това ще стане след законоопределения срок.

Според синдикалиста няма основание за забавянето на парите, особено сега когато цените на оловото и цинка са изключително високи. В същото време парите, които изкарват от мините не отиват за екологични подобрения в производството, но не отиват и за възнаграждения. "Това е неморално спрямо хората", коментира той.

Димитров каза, че към настоящия момент Захариев е в Мадан, свикал е събрание и се очаква по-късно през деня да стане ясно дали и кога ще бъдат изплатени възнагражденията. Ако това не стане, Димитров е категоричен, че КНСБ ще подкрепи миньорите при евентуални протести и стачни действия.

В ОЦК Кърджали заплатите са изключително ниски – 450-500 лв. е средната работно възнаграждение в комбината. „Няма друго обяснение, освен, че има некоректно отношение към хората, които работят в тези предприятия“, допълни Димитров. В края на месец август ще започне увеличаване на заплатите в ОЦК-Кърджали, обясни синдикалистът, позовавайки се на разговор със 
Захариев

Възможно е работните заплати във въгледобива да бъдат увеличени поне с 20-30%. Затова и исканията на синдикатите за увеличение на възнагражденията им ще продължат през есента. Договарянето ще се извърши на ниво предприятие. "Доходите ще растат в следващите месеци с договаряне. Ако няма договаряне, ще растат чрез протести", закани се Димитров. 

Пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че на миньорите за май не е изплатена 40% от сумата за заплати. В резултат Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ГИТ) е съставила наказателни актове на ръководството на добивното дружество.

"Надявам се работодателят да предприеме спешни действия през следващите дни. Предстоят разговори между министър Младенов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков за това какви действия да бъдат предприети, ако продължи системното неплащане на заплатите в компанията", допълни Младенов.

Припомняме, по-рано през деня стана ясно, че миньорите настояват за спешна намеса на правителството и личен ангажимент от страна на премиера Бойко Борисов, иначе отново излизат на протести.

Тази година професионалният празник на миньора съвпада и с 20-та годишнина от учредяването на Българската минно-геоложка камара. Равносметка за развитието на минерално-суровинната индустрия ще бъде направена от представители на бранша.

Покровител на миньорите е Свети Иван Рилски Чудотворец, чиято памет почита днес Българската православна църква. Светецът е смятан за покровител на българския народ и застъпник пред Бога.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 15.09   608 г. – Свети Бонифаций IV става папа. 668 г. – Римският император Констант II е убит в банята си от заговорници. 921 г. – Света Людмила Чешка е убита...