Само една водна зона в България не отговаря на стандартите за качество на водите

10.06.2010 | 12:49
по статията работи: econ.bg
Почти всички морски плажове в Кипър, Гърция, Франция и Португалия отговарят на изискванията. На 2% от европейските плажове къпането е забранено
Само една водна зона в България не отговаря на стандартите за качество на водите

Чистите води са един от основните фактори за развитието на туризма, но и за околната среда, растенията и животните. По тази причина всяка година Европейската комисия публикува доклад за състоянието на водните басейни на Стария континент. В тазгодишния доклад се казва, че 96% от крайбрежните води и 90% от водите в реките покриват минималните стандарти за чистота.

„През последните три години отчитаме значително подобрение на качеството на водите в Европа", изтъкна комисарят по околната среда Янез Поточник по време на представянето на доклада. Усилията ни обаче не бива да спират дотук и трябва и да продължим и да съхраним това, което сме постигнали, допълни още той.

Основните изводи от доклада за състоянието на водите през 2009 година

Комисията наблюдава около 20 хил. зони - 2/3 от тях са крайморски, а останалите са около речните басейни и езерата. Сравнението с 1990 година показва, че морските води, покриващи минималните изисквания, вече са 96%, спрямо 80% преди 20 години. Що се отнася до речните води - през 1990 година само 52% от тях са отговаряли на минималните стандарти, а днес броят им се покачва до 90 на сто.

Данните на ЕК показват, че почти всички морски плажове в Кипър, Франция, Гърция и Португалия са чисти и водите покриват минималните изисквания за качество. 2% от крайбрежните води не отговарят на изискванията и плажуването на тях е забранено. Те се намират основно в Италия.

map_500

Източник: ЕК

Само една от зоните в България не отговаря на изискванията на ЕС за чистотата на водите през 2009 година (плажът е отбелязан с червена точка на картата - бел. ред). Данните показват, че има подобрение спрямо предишната година, когато шест водни зони не отговаряха на стандартите. Нито един плаж не е бил затварян заради лошото качество на водите през 2009 година, допълват от комисята. Общият извод е, че през миналата година 98,9% от плажовете по Черно море са ставали за къпане, като има ръст от 5,6% спрямо предходната 2008 година.

ЕК наблюдава 93 от зоните за къпане в България, като 89 от тях са около брега на Черно море, а останалите са вътрешни водни басейни. Нашето водно богатство съставлява 0,4% от европейските води за къпане.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.01   383 г. – Аркадий е обявен за император на източната Римска империя. 1419 г. – Стогодишна война: Град Руан се предава на английския крал Хенри V и по този начин...