Горд съм с приватизацията, мит е, че е престъпна, обяви Иван Костов

26.11.2017 | 13:00
по статията работи: econ.bg
Ако твърдим, че приватизацията е престъпна, къде са осъдените, попита реторично той
Горд съм с приватизацията, мит е, че е престъпна, обяви Иван Костов
Снимка: БГНЕС

Аз съм горд с резултатите от приватизацията, няма основание да се твърди, че тя е престъпна. Че е престъпна е умишлено вкаран в представите на българския народ мит. Резултатите от нея са положителни и това се доказва с числа. Това заяви бившият премиер Иван Костов в интервю за Би Ти Ви.

Ако твърдим, че приватизацията е престъпна, къде са осъдените, попита реторично той. "Прокуратурата обяви навремето, че проверява 500 сделки от общо 10 000. Повдигнати са десетина обвинения и нито едно от тях не е издържало в съда. Няма нито един осъден за това, че е извършил престъпление в приватизацията", подчерта бившият премиер. Той намекна, че прокуратурата е вкарала в представите на българския народ мита, че приватизацията е престъпна, след като на въпроса "кой го е направил" посочи името на бившия главен прокурор Никола Филчев.

По думите на Костов в момента трябва да се направи приключителен баланс на Агенцията за приватизация, за да приключи обществото с темата и да излезе от травмата. За предложението на управляващите за промяна в Конституцията по повод приватизацията, Костов заяви: "Приравняването на приватизацията, за която няма нито една доказана престъпна дейност по време на нейното осъществяване, с престъпление срещу човечеството, нека си остане на съвестта на тези, които го предлагат".

Целта на предложението е да бъде закрепена представата в българското общество, че е направено нещо лошо при смяната на структурата на икономиката на страната, заяви Костов.

"Този, който го прави, трябва да осъзнава, че приватизацията е единственият начин да се създаде пазарна икономика в България. Тоест сега тези, които се радват на европейските средства, на икономиката, която е пазарна, свободна, трябва да знаят, че са влезли в съдружество с "престъпници", които са извършили "престъпна" приватизация", изтъкна той.

Според него това е "посяване на ветрове вътре в България". "Но който сее ветрове, ще жъне бури. Това не може да мине без последици, защото се атакува самата сърцевина на европейска България, нейната частна икономика, нейната пазарна икономика", предупреди Костов. Въпросът - страхува ли се от предлаганите конституционни промени, Костов определи като глупав, "нямам от какво да се страхувам", заяви той.

Според него България е най-бедната държава в Европа не заради приватизацията, а "защото на два пъти претърпя колосални фалити. Фалит държавата обяви официално през март 1990 г. и спря плащанията по външния дълг. Беше изключена от пазарите, беше невъзможно да се рефинансират нейните плащания, нейните задължения, особено в чужбина, и изпадна в тежка дългова криза. Втората причина е финансовият колапс от 1996-1997 г.", посочи той.

Костов определи като необоносвана и оценката за стойността на държавната собственост, която е била приватизирана и която се повтаря до днес – 30 милиарда. "Всъщност 30 милиарда няма", обясни Костов. "Резултатът от приватизацията по данните на НСИ, превърнат в щатски долари, е 4.8 млрд", заяви бившият премиер. Да се твърди, че тези милиарди са откраднати, е абсолютно неоснователно, подчерта още той. По думите му страната е спечелила, което показвало съпоставката на пасивите и активите.

Той допълни, че 20% от приватизацията е извършена по метода на масовата приватизация. И ако се твърди, че е извършена престъпно, значи се твърди, че милиони българи са откраднали 20% от държавата. Следващата приватизация от 1997 г. до 2005 г. преминава на два етапа, обясни той. През 1997 г. се приватизират предприятия, които са обявени за фалит. Алтернативата беше или да бъдат фалирани, или да бъдат приватизирани, коментира бившият премиер.

Да се твърди, че нашата пазарна икономика е родена от престъпен сговор, е много опасно, обобщи той.

Строителството на АЕЦ "Белене" е гигантски обществен риск, който ще очерни абсолютно всичко, което правят правителствата на ГЕРБ - магистрали и всичко друго. Ще остане само това черно петно, коментира Костов.

По думите му фундаменталната слабост на проекта е, че архаичен, старовремски - социалистически, който е не жизнеспособен в условията на либерален пазар. Той коментира още, че оценката, с която работи БАН за стойността на проекта "Белене", е силно съмнителна. "Това е оценка от 2007 г., а сега сме 2017 г. Аналогична централа в Унгария струва 12,5 млрд. евро, а не 10, тоест тази оценка, при която казват, че проектът е възможен, е силно несъстоятелна", отбеляза той.

За финал Костов заяви, че не иска с нищо да го запомнят хората, защото вече няма нужда от народната любов, а само от истината. "Аз съм направил каквото трябва, дори да се разруши след това, не ме интересува. Аз съм дал каквото мога, направил съм всичко според силите си. И съм го направил, защото така трябва да бъде, така съм възпитан", заяви той. Допълни, че може да докаже думите си в дебат с всеки, но никой не смеел да дебатира с него.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 23.03   1227 г. – В Аахен Маргарет фон Бабенберг официално е коронована за кралица на Германия. 1568 г. – Катерина Медичи признава правата на френските хугеноти, с...
Полезно от Мрежата
7sport.net