Джак Ма: Изкуственият интелект няма алтернатива

27.09.2018 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Технологичната революция, предизвикана от интернет, се очаква да се развива все по-бързо, което вероятно ще окаже силно въздействие върху всички сфери на живота, каза Джак Ма
Джак Ма: Изкуственият интелект няма алтернатива
Снимка: БГНЕС

Седмица след като обяви плановете си да подаде оставка като президент на интернет гиганта „Алибаба" (Alibaba Group Holding Ltd), Джак Ма направи три последователни изказвания, в които акцентира върху това как технологичните подобрения като изкуствения интелект ще оформят бъдещето.

Технологичната революция, предизвикана от интернет, се очаква да се развива все по-бързо, което вероятно ще окаже силно въздействие върху всички сфери на живота, каза Джак Ма по време на приключилия неотдавна в Тиендзин летен Световен икономически форум. „Трябва да поемем отговорността да помогнем на хората да се адаптират по-добре към тази революция, както и към възможностите и предизвикателствата, които се пораждат", подчерта той.

Според Ма, хората трябва да спрат да се притесняват, че изкуственият интелект ще отнеме работата им. „Вместо да засилваме безпокойството, трябва да се изправим лице в лице с тенденцията", добави той.

Тези негови думи отразяват позицията му за ролята на изкуствения интелект, изразена по време на Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай през миналата седмица, когато Джак Ма посочи, че е истинската причина за тревога е не дали ще се реализира възможността машинната интелигентност ще надмине тази на хората, а ако закърнее човешка мъдрост.

Подходът на „Алибаба" да адаптира технологиите, за да насърчава развитието на редица индустрии се илюстрира най-добре от концепцията за „новото производство" представена от Джак Ма преди две години. Тя показва трансформирането на традиционната промишленост в по-персонализирана, която се задвижва от потребителското търсене и се реализира чрез технологии.

Говорейки пред годишната конференция на „Алибаба" за облачните услуги миналата сряда, Ма заяви, че „новото производство" ще задава тона в сектора през следващите 10 до 15 години, като границите между различните отрасли ще продължат да се размиват, а секторите на технологиите и услугите ще стават все по-взаимосвързани.

„Новото производство скоро ще доведе до вълна от заплахи и възможности за преработвателната промишленост в Китай и по света. Трябва да сме подготвени, и психически и по всякакъв друг възможен начин", подчерта той.

Според Джак Ма, в сърцевината на „новото производство" са аналитичните и изчислителни възможности. Той прогнозира, че модерните технологии - като например интернет на нещата, полупроводниковите чипове, изкуствен интелект, големите данни и изчислителните облаци – ще окажат върху производството онова влияние, което през 19-ти век са имали парната машина и петрола за индустриите, основани на ръчния труд.

Реализирайки тези идеи „Алибаба" получи разрешение от властите в Ханджоу да започне тестването в реални условия на автономните автомобили, които разработва. Това, което ще промени играта изцяло е да се създадат както интелигентни пътища, така и интелигентни автомобили, смята Чън Личуан, ръководител на Alibaba AI Labs. Вместо колите да се оборудват с повече сензори, трябва да се работи за създаването на мрежа от статични и свързани пътни сензори, които ще комуникират с автомобилите и ще осигуряват данни за системите за машинно обучение на компанията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 11.08   117 г. – Адриан става император на Римската империя. 1492 г. – Александър VI е избран за римски папа. 1786 г. – Основана е първата британска колония в...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net