Дело за кражба на "Лада" от паркинга на ВМА - рекордьор по бавно правосъдие

29.05.2017 | 16:00
по статията работи: econ.bg
Колата е била открадната от паркинга на ВМА в София на 1 април 1999 г. а наказателният процес е продължил 17 години, 3 месеца и 28 дни
Дело за кражба на "Лада" от паркинга на ВМА - рекордьор по бавно правосъдие
Снимка: под лиценза на creative commons

Дело за кражба на кола "Лада" продължило над 17 години, е новият рекордьор по бавно правосъдие, който установи Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) при проверка за първото тримесечие на тази година.

Колата е била открадната от паркинга на ВМА в София на 1 април 1999 г. а наказателният процес е продължил 17 години, 3 месеца и 28 дни. Проверката е започнала след заявления от пострадалото семейство за нарушаване на правото му на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. Заявленията на съпрузите са сред 33-те основателни заявления за забавени наказателни дела, установени от Инспектората към ВСС в проверявания период.

Четири пъти прокуратурата е връщала делото за кражба на разследващите органи за допълнително разследване. Съществени забавяния е причинило и връщането на делото от съда на прокуратурата – три пъти. Три съдебни производства, образувани в Софийския районен съд – едно през 2002 г. и две през 2009 г., са били прекратени поради констатирани пропуски при изготвяне на обвинителния акт, представляващи съществени процесуални нарушения.

В съдебната фаза са установени забавяния, причинени от действията на съда по третото от делата, прекратени и върнати на прокуратурата. То е продължило 4 години и 7 месеца. Проведени са 16 заседания, на 14 от които не е даден ход поради нередовно призоваване на подсъдимите или на някои свидетели. В 16-то заседание съдът е прекратил производството поради пропуски при изготвяне на обвинителния акт, които е следвало да бъдат установени още при подготвителните действия за разглеждане на делото в съдебно заседание, посочват от Инспектората.

Друго дело за кражба, за която са използвани ножовки и ключ, е продължило 12 години и 12 дни. Става дума за противозаконно отнемане на 2 решетъчни метални тръби и метални платна на стойност 154 лв. от оградата на къщата-музей "Александър Стамболийски" в София на 22 септември 2004 г. по обяд.

Основното забавяне в това производството се дължи на действията на прокурора и разследващите органи. Имало е продължителни периоди от време, през които не са извършвани никакви или почти никакви процесуално-следствени действия. До 30 октомври 2006 г., когато делото за първи път е внесено с обвинителен акт в съда, то е връщано пет пъти от прокурора за допълнително разследване.

Освен това повече от три години досъдебното производство е било спряно за издирване на обвиняемите, но по делото няма данни разследващите да са предприели активни действия в тази насока, за да може производството да бъде възобновено своевременно.

Два пъти - през 2006 и 2010 г., Софийският районен съд е прекратявал делото и го е връщал на прокурора за отстраняване на допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, включително и при изготвяне на обвинителния акт. Образуваното през 2011 г. съдебно производство е продължило 3 години и 7 месеца. По него са насрочени 10 заседания, 7 от които са били отложени поради неявяване на страни. На фона на забавянето на прокуратурата и съда, Инспекторатът посочва, че делото не е с фактическа и правна сложност с оглед естеството и характера на разследваното престъпление. За пълното изясняване на фактите и обстоятелствата по случая в хода на наказателното производство са разпитани петима свидетели, трима от които служители на МВР, и е изготвена оценителна експертиза.

Сред другите рекордьори за бавно правосъдие е дело за кражба на музикална уредба на стойност 193 лв. и тонколони от фризьорски салон в софийски квартал в нощта срещу 21 юли 2005 г. което е продължило 10 години, 11 месеца и 6 дни. За да извършват кражбата, извършителите са разбили входната врата на салона.

Досъдебното производство е продължило 5 години и 8 дни, като забавянето се дължало най-вече на действията на разследващите органи, посочват от инспектората. За близо две години и половина то е било спряно заради отсъствие на един от двамата обвиняеми, но през този период не са предприети никакви мерки за издирването му.

Съществени забавяния са допуснати и при разглеждането на делото в Софийския районен съд. Насрочени са общо 23 заседания, като 15 от тях са отложени поради нередовно призоваване на някои от страните. В това число са и всички 10 заседания, насрочени от образуването на делото в началото на август 2010 г. до средата на 2013 г., които са отложени поради нередовно призоваване и неявяване на единия от подсъдимите – бил в чужбина.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...
Полезно от Мрежата
7sport.net