Едва 34,3% от мерките за оптимизация на администрацията са изпълнени

30.03.2011 | 16:10
по статията работи:
Забавено изпълнение се наблюдава при 41,8 на сто от мерките
Едва 34,3% от мерките за оптимизация на администрацията са изпълнени

Правителството одобри първия отчет на Плана за изпълнение на мерките за оптимизация на държавната администрация 2010-2011 г. В него са обобщени данните за свършеното в периода от приемането на Плана през м. юли м. г. до м. февруари т. г.

Планът съдържа 572 мерки, насочени към оптимизиране на функции, подобряване на ефективността и ефикасността на административните структури, премахване и облекчаване на административните процедури.

За отчетения период са изпълнени 34,3% от всички мерки, 21,3% са в процес на изпълнение. В резултат на изпълнението на плана са закрити девет административни структури, а щатната численост в структурите на бюджетна издръжка е намалена с 2778 бройки.

В отчета се посочва, че не малка част от усилията на администрациите са били насочени към преминаване на предоставянето на услуги по електронен път. Като един от най-важните резултати в тази област е отбелязано въвеждането в реална експлоатация на Единния портал за достъп до електронните административни услуги (www.egov.bg). Постижения са отчетени и при внедряването на принципа "едно гише" за някои услуги.

Посочва се също премахването на административни режими и намаляването на броя на изискваните документи при предоставянето на редица услуги. Администрациите все повече обменят служебно информация помежду си, което е облекчение за бизнеса и гражданите. Някои от регистрите станаха публични и това освен че внася повече прозрачност в дейността на администрациите, пести време и средства, тъй като за информацията в тях се чакаше понякога до месец и се заплащаха такси.

Забавено изпълнение обаче се наблюдава при 41,8 на сто от мерките. От тях най-голям обществен интерес представляват 16 мерки, свързани със закриване и преструктуриране на ведомства, както и с извеждане на дейности извън държавната администрация. С приемането на решението за одобряването на отчета правителството възложи на съответните министри да предприемат незабавни действия за приключване изпълнението на тези мерки.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 17.11   284 г. – Диоклециан е обявен за римски император от войниците си. 1558 г. – След смъртта на кралица Мария Тюдор на английския трон застава Елизабет I. 1800 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net