Сред 500-те най-големи компании в Централна и Източна Европа има 17 български

10.09.2018 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Частното потребление продължава да бъде основен фактор за растежа в страната въпреки леко по-високата инфлация. Увеличението на работната заплата допринася за ръст на заетостта от 4.8% през юни 2018 г.
Сред 500-те най-големи компании в Централна и Източна Европа има 17 български
Снимка: БГНЕС

Сред 500-те най-големите компании в Централна и Източна Европа има 17 български, сочат данните от десетото годишно проучване на международната кредитна застрахователна компания "Кофас" (Coface), съобщиха от българския и офис. Резултатите от изследването гласят, че България е една от страните с подобрена оценка на риска през изминалата 2017 г

Частното потребление продължава да бъде основен фактор за растежа в страната въпреки леко по-високата инфлация. Увеличението на работната заплата допринася за ръст на заетостта от 4.8% през юни 2018 г.

"Станахме свидетели на малък, но устойчив растеж в българската икономика (3.6% ръст на БВП), но при водещите компании почти няма промени. Енергийните, комуникационните, търговските и производствените компании запазват своите позиции, формирайки бизнес гръбнака на страната. Потреблението ще продължи да бъде един от основните двигатели на растежа в България", коментира управителят на "Кофас" България Милена Виденова.

500-те най-големия компании в Централна и Източна Европа увеличават общия брой на персонала си с 2.4 милиона души (4.7%). Положителното цялостно развитие на пазара на труда в региона довежда до по-високи заплати и повишаване на доверието на потребителите, се казва още в доклада.

Рисковете за компаниите в региона намаляват

Анализите на "Кофас" показват силен и разширяващ се регион в Централна и Източна Европа с намаляващи рискове през 2017 г., което води до по-високи приходи от 652 милиарда евро (+11.8%) и дори до по-голяма рентабилност с увеличение на нетната печалба от 16.2% в 500-те най-големи компании в региона.

Освен България останалите страни с подобрен кредитен риск в региона са Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Русия. Единствено Хърватия остава с доста висок риск от неизпълнение на задълженията.

Трите ключови сектора, представени от най-големите компании в региона (автомобилостроене и транспорт, петрол и газ, неспециализирана търговия), продължават да съставляват почти 60% от генерираните приходи. Независимо от това увеличението на общия оборот се дължи на всички отрасли през 2017 г.

Най-печелившите сектори

Нетната печалба се развива положително за повечето отрасли, като нарастването е между 5.0% (дърво и мебели) и 51.4% (текстил, кожа и облекло). Най-високи са печалбите от минерали, химикали, петрол, пластмаси и фармацевтични продукти (9.5 млрд. евро). Строителният сектор отново е единствената индустрия, която отчита нетна загуба (-118.6%), макар че приходите нарастват с 16%.

Основната движеща сила на растежа в ЦИЕ е потреблението на домакинствата, което се ускорява особено през 2017 г., благодарение на намаляващата безработица и нарастващите заплати, е заключението на "Кофас".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 28.10   312 г. – Битката на Милвийския мост: Константин I побеждава Максенций и става едноличен управител на Римската империя. 1492 г. – Христофор Колумб открива...