КЗК: Цифровизацията не постигна целите си

01.04.2015 | 18:48
по статията работи: econ.bg
Избраният модел не е стимулирал конкуренцията, смятат от комисията
КЗК: Цифровизацията не постигна целите си
Снимка: Thinkstock/Guliver

Преминаването от аналогова към цифрова телевизия не отговори на очакванията на потребителите и бизнеса. Напротив - избраният модел на цифровизация в България доведе до отлив на пазарен интерес към цифровото телевизионно и радиоразпръскване. Не е налице и достатъчно телевизионно съдържание, което да се разпространява чрез мултиплексите.

Това е официалното становище на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), разпространено днес до медиите. Юристите й считат, че изобщо не се е състояло очакваното засилване на междуплатформената конкуренция между медиите в резултат на цифровизацията. Не са навлезли и нови участници на този пазар въпреки увеличения капацитет за пренос и излъчване на радио и телевизионно съдържание.

Заключението на КЗК е, че не е постигната в очакваната степен основната цел на процеса, а именно - ефективно и ефикасно използване на радиочестотния спектър, осигуряване на по-добро качество и програмно разнообразие в полза на потребителите.

От КЗК предлагат на компетентните държавни органи и на тези, разполагащи със законодателна инициатива, да преценят дали са нужни облекчения с оглед повишаване конкурентоспособността на операторите на мултиплекси по отношение на задължението на операторите да резервират капацитет за разпространение на търговски програми със статут на "must carry".

Нужно е да се преразгледа  и дали при техническа възможност не би била подходяща мярката да им се позволи да излъчват и кодирани програми (при липса на достатъчно лицензирани за разпространение през мултиплекси програми и/или при нежелание за разпространение на програмите със статут "must carry" през мултиплекси от страна на телевизионните оператори).

КЗК счита, че е необходимо да бъдат предвидени ясни критерии и механизми за определяне на програмите, които подлежат на задължително разпространение според Закона за радиото и телевизията.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
на този ден 09.06   68 г. – Римският император Нерон извършва с помощта на секретаря си самоубийство, за да не претърпи унижението от бичуване, което го очаква след загубата на...