БСК: Увеличаването на минималната заплата би било популистко

11.02.2013 | 15:10
по статията работи: Елица Елефтерова
Приемането на подобна негативна прокризисна мярка не подобрява общото икономическо състояние на страната, коментират от камарата
БСК: Увеличаването на минималната заплата би било популистко

От Българрската стопанска камара настояват за оттегляне на проекта за определяне на минималната работна заплата, внесен за обсъждане в Комисията по доходи към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

През последните години се наблюдава непрекъснат натиск за административно увеличение на минималната работна заплата. Приемането на подобна негативна прокризисна мярка не подобрява общото икономическо състояние на страната, нито социалния статус на заетите в икономиката, коментират от Българската стопанска камара.

Подобни предложения въвеждат ненавременни приоритети. В актуалната икономическа ситуация основният приоритет би следвало да бъдат работните места и безработицата.

Липсата на инвестиции, закриването на работни места, намаляващата заетост и растящата безработица, намаляващият износ и трансферът на добавена стойност извън страната са ключовите въпроси, около които следва да се търси консенсус между социалните партньори – работодатели, синдикати и държавни институции.

Необоснованото автоматично административно увеличение на минималната работна заплата е популистка мярка, която носи вреди, а не ползи за икономиката. Ако продължава увеличаването й без прилагане на оценка на икономическото въздействие от тази мярка, ще продължат и ще се задълбочат стагнационните процеси в икономиката, алармират от камарата.

Ефектите от подобен подход ще са ново намаление на работните места, по-малко изплатени работни заплати и намаление на диференциацията между квалифициран и неквалифициран труд. Минималната работна заплата не трябва да служи за заместител на социалното подпомагане, като се обвързва с линията на бедност.

Като представител на национално отговорния български  бизнес, БСК отново настоява индексирането на минималната работна заплата да се разглежда в неговата цялост и при отчитане на актуалната икономическа ситуация и потенциала на отделните отрасли, региони и предприятия, вътрешната и външната конкурентоспособност на икономиката.

Припомняме, вече многократно от синдикатите (най-вече КТ "Подкрепа") поискаха увеличение на минималната работна заплата като основната причина беше посочена инфлацията и по-скъпите цени на тока. 

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...