БСК: Разплатените евросредства до средата на годината са около 26%

30.07.2012 | 15:52
по статията работи: Петя Бързилска
БСК и Томислав Дончев - на едно мнение за разходването на парите от европейските фондове
БСК: Разплатените евросредства до средата на годината са около 26%
Снимка: Sxc.hu

Оценката на ефективността на разходване на средствата от ЕС е от първостепенна важност в процеса на усвояване на еврофондовете. Около този извод се обединиха участниците в проведената на 27 юли 2012 г. среща на Управителния съвет на Българската стопанска банка (БСК) с министъра по управление на европейските фондове Томислав Дончев, съобщиха от БСК.

В хода на разговора министър Дончев представи актуална информация относно текущите тенденции и нагласи у администрацията на ЕС относно преосмисляне на кохезионната политика и принципите на разходване на донорските средства.  Бе подчертано, че всяко евро, което нетните донори предоставят по линия на европейските фондове, подлежи на строг контрол и се очаква постигането на конкретни цели.

Управителният съвет на БСК връчи на министър Дончев кратък анализ на усвояването на оперативните програми и съществуващите проблеми. От анализа става ясно, че към средата на тази година разплатените евросредства общо от структурните, кохезионния и земеделските фондове на ЕС са 26% от наличния бюджет за България през текущия програмен период.

Разплащането е най-високо за ОП „Транспорт“ (31%), ОП „Административен капацитет“ (31%) и ОП „Развитие на селските райони“ (31%), а най-ниско - за ОП „Околна среда“ (13%). Договорените средства общо са 70% от предвидения бюджет, като отново най-много са в ОП „Транспорт“ (94%), както и в ОП „Регионално развитие“ (82%), а най-малко - в ОП „Конкурентоспособност“ (45%) и ОП „Развитие на селските райони“ (55%). За сравнение, година по-рано (към средата на 2011 г.) увеличението на разплатените средства по ОП „Конкурентоспособност“ е едва с 5%, а на договорените е с 9%. Съпоставянето на размера на вноските, които България прави в бюджета на ЕС за периода на членство 1 януари 2007 г. до 30 юли 2012 г., с усвоените средства от фондовете на ЕС за същия период показва, че страната е „занулила” баланса си с ЕС едва към средата на 2012, когато размерът на вноските е 4713 млн.лв., а усвоените средства са 4797 млн.лв.

Членовете на УС на БСК откроиха серия от проблемни въпроси, свързани с усвояването на европейските фондове, и предложиха конкретни мерки за подобряване на механизмите за кандидатстване, управление и контрол върху усвояването на средствата по оперативните програми. Бе обърнато внимание, че в момента тече планирането на мерките по оперативните програми за следващия програмен период, в който процес експертите на БСК участват активно.

Участниците в разговора се договориха до края на август тази година да се проведе втора среща, по време на която да се дискутират конкретните предложения на БСК за предприемане на мерки за ускоряване на процеса на усвояване на средствата от ЕС.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 13.10   1307 г. – Над 140 тамплиери във Франция са арестувани от агенти на Филип IV, след което са измъчвани, за да признаят обвинения в ерес. 1582 г. – Поради...