ВиК операторите променят цените на водата само веднъж годишно

18.03.2014 | 13:00
по статията работи: Петя Бързилска
На база на допълнителни показатели за ефективност ДКЕВР ще утвърждава цените на ВиК услугите
ВиК операторите променят цените на водата само веднъж годишно

ВиК операторите ще могат да променят цените на водата само веднъж в годината. Това предвижда изменението и допълнението на Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги (НРЦКВУ), която бе подложена на обществено обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) днес, съобщава 3e-news. 

"Измененията и допълненията в наредбата, които се предлагат, няма да внесат затруднения в дейността на ВиК операторите", пишат от държавния регулатор в съобщение. Целта им била да доведат до по-ясна регламентация и оптимизиране на реда и условията, при които ще се осъществява занапред административната регулация на цените на ВиК услугите.

Основните промени са свързани с ясно дефиниране на ценовия период и периода за подаване на заявления за цени. Промени има и с възможността за служебно преразглеждане на цените.

С предложените промени се регламентира правото на комисията да регулира и цените по които ВиК оператори или други предприятия доставят вода от техни или предоставени им за експлоатация водовземни съоръжения или системи до водоснабдителни системи на други ВиК оператори. ДКЕВР ще регулира и начинът за определяне на тези цени – в кубичен метър.

С проекта за изменение и допълнение на наредбата се регламентират и правилата, по които ДКЕВР извършва оценката за икономическата обоснованост на разходите на ВиК операторите - въз основа на сравнителни анализи при използване на данни от националната и международната практика и отчетените резултати на регулираните дружества в съответствие с принципите на регулирането по ЗРВКУ.

На комисията се дава възможност, според проектопредложението, в случай на оттегляне на внесеното заявление от ВиК оператора да не прекрати административното производство и да утвърди цени въз основа на данните, с които разполага.

Въвеждат се допълнителни критерии - определени единни показатели за ефективност на ВиК операторите. Въз основа на тях държавният регулатор утвърждава цените на ВиК услугите, както и съществува възможността за корекция в размера на необходимите приходи на ВиК оператора за всеки ценови период. Това ще зависи от изпълнението през предходния ценови период на годишните целеви нива на показателите за качество на ВиК услугите, посочените по-горе единни показатели за ефективност на ВиК операторите и изпълнението на инвестиционната програма.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...
Полезно от Мрежата
7sport.net