КРС санкционира всички фирми за телефонни услуги

17.05.2010 | 11:49
по статията работи:
Всички санкции възлизат на 5 хил. лв. - максималните разрешени от закона
КРС санкционира всички фирми за телефонни услуги

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) на свое заседание е взела решение за налагане на санкции на всички 20 предприятия, предоставящи обществени телефонни услуги, съобщават от пресцентъра на комисията.

Срокът, определен в подзаконовата нормативна уредба, в който операторите трябваше да представят в КРС подписани от всички предприятия Процедури за осъществяване на преносимост на географски, негеографски и номера в мобилни мрежи, беше 10 май. Тъй като този срок не беше спазен, комисията реши да наложи на всички предприятия, максималната санкция за този вид нарушения, която съгласно Закона за електронните съобщения е в размер на 5000 лв. за всяка Процедура.

Фиксираните и мобилни предприятия имат задължение за осигуряване на преносимост на номерата. Както е известно потребителите на мобилни и фиксирани гласови услуги могат да запазят номера си, в случай че преминат към друг оператор. Практиката показа, че действащата в момента административна процедура за обслужване на "две гишета" затруднява крайните потребители и създава условия за прилагане на некоректни търговски практики от страна на предприятията.

С цел преодоляване на възникналите затруднение и максимално облекчаване на крайните потребители в началото на месец април Комисията промени подзаконовата нормативна уредба, като с измененията се въвежда процедура за обслужване на "едно гише", (заявлението за преносимост ще се подава при избрания от потребителя оператор) и се намаляват сроковете за осъществяване на преносимостта.

Предприятията трябва да започнат да работят по новите правила от 6 август 2010 г. Основна стъпка при въвеждане на промените е подписване от всички предприятия на Процедури за осъществяване на преносимост. Тези документи съдържат технически, ценови и административни принципи и правила, по които трябва да работят предприятията за да бъде пренесен определен номер или номера. Наличието на Процедури е задължително условие за осъществяване на процеса на преносимост.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 22.10   1575 г. – Основан е град Агуаскалиентес. 1633 г.– Китайската династия Мин побеждава Холандската източноиндийска компания в Битката в залива Люолуо,...