ЕВН предприема законови действия срещу България

19.03.2013 | 18:00
по статията работи: Петя Бързилска
Компанията се оплаква от цените за изкупуването на ВЕИ енергия
ЕВН предприема законови действия срещу България

От австрийската енергийна група ЕВН (EVN) заявиха, че ще предприемат законови действия срещу България, ако не се стигне до консенсус относно „енергийния спор“ с българките регулатори, който според ЕВН ще ѝ струва 66 млн. евро, пише „Ройтерс“.

От компанията са съобщили, че ще започнат производство в международния арбитражен съд, за което София също е информирана. Това се прави с цел да се защитят инвестициите на компанията, която е задължена да купува на по-високи от пазарните цени енергия от соларни източници, пише още изданието.

Днес от „ЕВН България" съобщиха, че компанията-майка ЕVN AG е внесла писмо до българската държава, в което приканва за стартиране на преговори, насочени към изпълнение на Договора между Република България и Република Австрия за взаимно насърчаване и защита на инвестициите.

От опериращото в България електроразпределително дружество съобщиха още, че ще внесат заявление до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за незабавно преразглеждане на цените на електрическата енергия от 1 април до 30 юни 2013 г. Според компанията за този тримесечен период има варианти крайните клиенти да не бъдат засегнати от промяната в цената на електроенергията, а промените да бъдат направени чрез преразглеждане на цените по цялата верига ‘’производство – пренос –разпределение – доставка’’.

Изкупуване на ток от ВЕИ

Съгласно дадената възможност с последните изменения на Закона за енергетиката, ДКЕВР има право да променя цената на тока няколко пъти в годината. От юли 2012 година от българското звено на австрийската компания заявяват, че определеният от регулатора механизъм за компенсиране на изкупуването на енергия, произведена от ВЕИ (възобновяеми енергийни източници), води до загуба на капитала на дружеството и до дестабилизиране на електроенергийната система като цяло. От дружеството съобщават, че за периода юли 2012 до март 2013 г. загубите на „ЕВН България“ от предварителното финансиране изкупуването и заплащането на енергията, произведена от ВЕИ, възлизат на над 100 млн. лв.

"Към момента възможностите  за намиране или привличане на допълнителни средства, с които EVN България да продължи да покрива предстоящите загуби са вече напълно изчерпани", заявяват от компанията. Според разчетите на дружеството за следващите 3 месеца, като следствие от очакваното увеличение на производството на електрическа енергия от ВЕИ, прогнозните загуби на "ЕВН България" ще са в размер на 40 млн. лв.

От компанията заявяват още, че в случай, че цената за достъп за ВЕИ централи до мрежата бъде окончателно отменена от Върховния административен съд (ВАС), тази загуба ще достигне 78 млн. лв. От дружеството, че смятат, че вследствие на това компанията може да изпадне в невъзможност да обслужва задълженията си и сигурността на доставките ще бъде застрашена. От „ЕВН България“ искат създаване на специален фонд за покриване на разходи, свързани с производството на зелена енергия.

Припомняме, че в края на миналата седмица три състава на Върховния административен съд отмениха като незаконна таксата за достъп до електроенергийната система на страната, наложена на дружества от сектора на възобновяемите енергийни източници през септември миналата година. И трите решения на ВАС са взети от тричленни състави и подлежат на обжалване пред по-горна инстанция.

От 18 септември с решение на ДКЕВР ВЕИ секторът трябва да плаща такса за достъп до мрежите на трите ЕРП-та. Беше наложено водните, слънчевите и вятърните централи да плащат нова тарифа за достъп до мрежите на трите електроразпределителни компании, като дотогава производителите не са я плащали. От месеци асоциации на ВЕИ сектора протестират срещу решението на държавния регулатор.

От друга страна "ЕВН България" беше едно от трите електроразпределителни дружества, срещу които се изля общественото недоволство от високите сметки за ток, които доведоха до масови протести в страната.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.11   284 г. – Диоклециан е обявен за римски император от войниците си. 1558 г. – След смъртта на кралица Мария Тюдор на английския трон застава Елизабет I. 1800 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net