КЗК разследва за картел производителите на брашно

04.10.2012 | 14:25
по статията работи: Петър Чернев
Стойността на едро на брашната не се формира само в резултат на нарастването на цената на основната суровина, отчитат от антимонополния орган
КЗК разследва за картел производителите на брашно
Снимка: Булфото

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е приела секторен анализ на конкурентната среда на взаимосвързаните пазари по веригата „пшеница - пшенично брашно - масов пшеничен хляб” в България.

В резултат на него антимонополният орган е  образувал производство за установяване на евентуално извършено нарушение по чл.15, ал.1 от ЗЗК и/или по чл. 101 от ДФЕС от страна на Сдружение „Съюз на българските мелничари“. В него членуват най-големите предприятия - производители на брашно (мелници) в страната, които са с най-значимо пазарно присъствие на националния пазар, отчитат от антимонополния орган.

В процеса на проучване са били установени несъответствия при колебанията на цените, от които може да се направи предположение, че стойността на едро на брашната не се формира само в резултат на нарастването на цената на основната суровина, което е обективен фактор.  Комисията счита, че има вероятност по-високият индекс на нарастване на цените на брашната спрямо индекса на пшеницата да е в следствие и от наличие на споразумение за съгласуване на цените между участници на пазара на едро за брашна.

По-задълбочен и пълен анализ на причините за наблюдаваната асиметрия ще бъде направен в рамките на открито производство. То ще има за цел да установи наличието или липсата на забранени споразумения, решения и съгласувани практики в сектора.

Откроените проблеми, свързани с променливостта на цените не само по веригата пшеница-пшенично брашно-хляб, но и като цяло на групата на селскостопанските суровини и храните през последните години, дават индикации, че е необходимо въвеждането на конкретни инициативи за подпомагане на развитието на ефективна конкуренция.

На 25 септември тази година стана ясно, че КЗК е извършила проверка в офиса на сдружение "Съюз на българските мелничари". Мярката е била предприета във връзка с резултатите от инициирания през март 2012 г. секторен анализ на конкурентната среда на взаимосвързаните пазари по веригата "пшеница- пшенично брашно- масов пшеничен хляб”.

В проверката са се включили и представители на МВР, след получено съдебно разрешение от Административен съд, град София. От офисa на дружествата са иззети копия от документи, съхранявани на хартиен носител, а чрез използване на специализирано оборудване са иззети и документи, съхранявани на електронни и други цифрови носители на информация.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...