КЗП: Дружества на Енерго-Про са глобени с по 25 000 лв.

27.01.2015 | 16:40
по статията работи: Десислава Маданска
Причина са неравноправни клаузи в договорите
КЗП: Дружества на Енерго-Про са глобени с по 25 000 лв.
Снимка: Thinkstock/Guliver

Варненския окръжен съд наложи глоба в размер на по 25 000 лева на "Енерго-Про Мрежи"АД и "Енерго-Про Продажби"АД заради неравноправни клаузи в Общите условия на договорите на двете дружества. Санкциите са определени по искане на Комисията за защита потребителите.

Срещу двете дружества комисията е въвела общо четири колективни иска. До тази мярка се е стигнало, след като дружествата не са отстранили доброволно констатираните от контролния орган неравноправни клаузи, съобщиха от ведомството.

Освен това през декември при последния преглед на Общите условия на „Енерго-Про Продажби”АД и „Енерго-Про Мрежи”АД КЗП установи нова неравноправна клауза, с която дружествата задължават своите клиенти при възникнали спорове да се обръщат за разрешаването им изключително и само към определен Арбитражен съд, чрез налагането на специална арбитражна клауза в бланкови заявления за продажба и пренос на електрическа енергия, което ограничава правото на потребителите да се обръщат към други съдилища. В тази връзка КЗП е определила арбитражната клауза за неравноправна и до дружествата ще бъде отправена препоръка за отстраняване в определен срок на клаузата от всички документи, в които е налична.

Комисията за защита на потребителите е изпратила писмо до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, в което се обръща с молба към специализирания контролен орган да предостави информация в случай, че установи нарушения при проверките, които осъществява по компетентност съгласно Закона за енергетиката, с цел предприемане на последващи действия по прилагане Закона за защита на потребителите.

КЗП е извършила анализ и на Общите условия на договорите за пренос на ел. енергия през електроразпределителните мрежи на "Е.ОН България Мрежи"АД и на Общите условия на договорите за продажба на електрическа енергия на потребители, клиенти на "Е.ОН България Продажби"АД, при които също е установено наличието на неравноправни клаузи в горепосочените Общи условия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 25.01   41 г. – Сенатът избира Клавдий за римски император. 1327 г. – 14-годишният Едуард III става крал на Англия, но страната се управлява от неговата майка –...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net