БНБ прехвърля на МФ акциите си в "Централен депозитар"

12.05.2011 | 11:51
по статията работи:
Към момента БНБ притежава 2000 броя акции на дружеството
БНБ прехвърля на МФ акциите си в "Централен депозитар"

Управителният съвет на БНБ взе решение да прехвърли притежаваните от Българската народна банка акции от капитала на „Централен депозитар" АД на Министерството на финансите. Към момента БНБ притежава 2000 броя акции на дружеството, всяка с номинална стойност от 100 лв., което представлява 20%-ен дял от капитала му, съобщиха от банката.

Предвижда се прехвърлянето на акциите да се извърши възмездно по номиналната им стойност, като при продажба на „Централен депозитар" АД на стратегически инвеститор БНБ ще получи и разликата между номиналната и продажната цена на притежаваните сега акции от капитала на дружеството.

С решението си УС на БНБ изразява подкрепа на целите на одобрената на 6 април 2011 г. от Министерския съвет Концепция за интеграция на „Българска фондова борса" АД и „Централен депозитар" АД в европейските и световни финансови пазари.

Както е известно, основните цели в нея са развитието на българския капиталов пазар и утвърждаването му като инфраструктурен център за международните пазари в региона.

Принципното становище на централната банка е, че привличането на стратегически инвеститор в „Централен депозитар" АД би оказало положително влияние върху развитието на българския капиталов пазар. Израз на това разбиране бе и решението на УС на БНБ от 2005 г. да упълномощи Агенцията за приватизация да предприеме необходимите действия за продажба на акциите на БНБ в „Централен депозитар" АД съвместно с тези на Министерството на финансите. Изпълнението на този акт бе отложено до приемането на съответната концепция от МС.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 24.03   1201 г. – Цар Калоян превзема Варна, с което градът преминава от Византийската империя в България. 1449 г. – Арта е присъединена към Османски Епир. 1721 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net