Бих затворил държавната петролна компания, каза министър Петков

23.07.2021 | 09:35
по статията работи: econ.bg
Не разбирам защо Държавната петролна компания трябва да съществува. Аз бих я затворил, каза днес в първата от поредица интервюта на министри по въпроси на граждани служебният министър на икономиката Кирил Петков
Бих затворил държавната петролна компания, каза министър Петков

Не разбирам защо Държавната петролна компания трябва да съществува. Аз бих я затворил, каза днес в първата от поредица интервюта на министри по въпроси на граждани служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той смята, че трябва да се направи пълна ревизия на дейността на държавния резерв и на конкурсно начало да се търси фирма, която го управлява.

Дъpжaвнa пeтpoлнa ĸoмпaния (ДПК), която e c пpинципaл миниcтъpът нa иĸoнoмиĸaтa, беше създадена през миналата година. Според правилника за нейната дейност тя не е търговско дружество, не формира и не разпределя печалба.

Една от целите на ДПК е да развие верига от бензиностанции, които да продават горива с минимална надценка, като така дoвeдe дo пo-ĸoнĸypeнтни цeни и по другите подобни обекти. Идеята беше съобщена от премиера Борисов през май, а през юли депутатите приеха създаването на компанията.

Тогава той поясни, че ако държавата има около 100 бензиностанции в областните градове, във времена на криза правителството ще има инструмент за защита на населението, така че да не може никой да постави държавата на колене с цените на горивата.

Ангажимент на ДПК е и поддържането на държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти, както и изграждане на петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти.

Πpeз 2021 г. издpъжĸaтa нa нoвocъздaдeнaтa Дъpжaвнa пeтpoлнa ĸoмпaния e пpeдвидeнo дa бъдe 50 млн. лв. През следващите години нейният бюджет ще е 30 милиона на година.

Държавата да продаде акциите с в ПИБ

На друг въпрос Кирил Петков обяви, че държавата трябва да продаде акциите си от ПИБ, веднага след като за тях може да получи толкова или повече, колкото е платила за тях. Министърът е на мнение, че докато това стане, държавата трябва да има своя член в борда на директорите.

Преди малко повече от година държавата, чрез Българската банка за развитие (ББР), придоби 70% от увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) на проведения от нея аукцион. Стана дума за акции за около 140 млн. лв., с което държавата става акционер в институцията с дял от малко под 19%. Общо увеличението на капитала беше за 200 млн. лв. и се наложи заради установения при проверка от ЕЦБ от 2019 г. капиталов недостиг. Този ход на държавата беше атакуван в съда, но Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане искането за спиране на предварителното изпълнение на решенията на Министерския съвет за участие на ББР АД в увеличението на капитала на ПИБ АД.

Ще бъде сезирана прокуратурата за строежа на правителствения комплекс

Ще сезираме прокуратурата за строежа на правителствения комплекс в "София тех парк", каза Кирил Петков в отговор на друг въпрос.

Според него проблемът е, че строежът на стойност 190 млн. лева е възложен на една държавна фирма - "Монтажи" без търг по познатия способ "инхаус" и тя е получила парите авансово от Държавната консолидационна компания. Проблемът е, че "Монтажи" вече е превела в аванс 50% от сумата на външна фирма пак без търг.

Петков се закани, че ще направи всичко възможно да спре този проект, но търси вариант това да стане при минимум щети за държавата, като се върнат част от платените авансово пари.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 22.06   168 г. пр.н.е. – Битка при Пидна: Римляните предвождани от Луций Емилий Павел Македоник побеждават и залавят македонския цар Персей, с което приключва Третата...