НАП опрощава стари дългове

22.07.2013 | 11:20
по статията работи: Теодора Пенева
Гражданите и фирмите със задължения отпреди 2008 г. могат да ги отпишат с писмено възражение
НАП опрощава стари дългове

Фирмите или гражданите със задължения, чиято погасителна давност е изтекла, могат да ги отпишат с подаване на писмено възражение пред Националната агенция за приходите (НАП), информира институцията. Това може да стане лично или чрез писмо до офиса на агенцията по постоянен адрес за физическите или по регистрация на юридическите лица.

Неизтекли задължения

С изтекла давност са дълговете отпреди 1 януари 2008 г. Не всички задължения оттогава обаче са с такъв статут и могат да бъдат отписани, предупреждават от приходната агенция.

Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок. Той се брои от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, обяснява НАП. В различни случаи обаче давностният срок може да спира или да се прекъсва, с което давността се удължава.

Спира се например давностният срок, ако е наложена обезпечителна мярка като запор на банкова сметка на длъжника. Давността се прекъсва с издаване на акт за установяване на публично вземане или с предприемането на действие по принудително събиране на дълга. Такива действия може да са например опис на движимо и недвижимо имущество, продажба чрез търг и др.

От прекъсването на давността започва да тече нова давност. Независимо от спирането или прекъсването на давността, обаче, с изтичането на 10-годишен давностен срок се погасяват всички публични задължения, освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.

Онлайн справка

Всички задължения и плащания на фирми и физически лица вече са видими на сайта на НАП. Електронната услуга на институцията дава достъп и до информация за неплатени глоби и санкции, наложени от различни държавни органи и изпратени за принудително събиране.

Достъпът до информацията става с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офисите на агенцията. ПИК се получава веднага, ако заявлението за издаването му е подадено в офиса на НАП по постоянен адрес или адреса на управление за юридически лица.

Оцени статията:
5.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 27.11   176 г. – Марк Аврелий назначава сина си Комод за съимператор, с което прекъсва системата на осиновените императори в Римската империя. 1095 г. – Папа Урбан II...