АЕЦ "Козлодуй" със 108 млн. лв. печалба за полугодието

27.07.2012 | 15:58
по статията работи: Петър Чернев
Седми блок на централата може да е готов през 2022 г.
АЕЦ "Козлодуй" със 108 млн. лв. печалба за полугодието
Снимка: Булфото

Печалбата на АЕЦ „Козлодуй” за първото шестмесечие на 2012 г. е 108 млн. лв. Това каза на пресконференция изпълнителният директор на централата Валентин Николов, предаде Агенция „Фокус”.

За 2010, 2011 и първо полугодие на 2012 г. печалбата на АЕЦ „Козлодуй” е 302 млн. лева, защото преди 1 февруари 2009 г. електроенергията се е продавала без ясни правила. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Той обясни: 

„Продавала се е на свободния пазар на цени около 55 лева през 2005 г. От 1 декември 2009 г. имаме правила за търговия на електроенергията на свободния пазар в АЕЦ „Козлодуй”. Съгласно тези правила се провеждат открити тръжни процедури и цената на последния търг през юли месец достигна над 74 лева, което е най-високата цена на електроенергията за целия живот на работа на АЕЦ „Козлодуй”.

През 2022 г. може да завърши строителството на седми блок на АЕЦ"Козлодуй" според оптимистични прогнози, каза още Николов. Всичко зависи от това как вървят преговорите с руската страна във връзка с конкретния блок за АЕЦ "Белене", информира БТА. Николов съобщи, че е обявена процедура за предпроектно проучване и пет фирми са подали оферти. До края на другата седмица ще има избран изпълнител.

Има уведомление до МОСВ за принципно решение за изграждане на седми блок на централата. За това намерение са уведомени Румъния и Сърбия. Структурирана е предпроектна компания. Потърсени са мненията за геоложко проучване и избор на строителна площадка от БАН, Университета по архитектура, строителство и геодезия и Минно-геоложкия институт. Николов каза, че във вторник ще има среща с министъра на околната среда, за да се уточнят параметрите на ОВОС.

Съкращаваме максимално времето, за да може правителството да вземе окончателно решение, и да лицензираме площадката. Същевременно оценяваме риска на всяка една стъпка и вероятно ще се потърси консултация или от БАН, или от външна фирма, заяви шефът на централата.

Във връзка с упреците на опозицията към министър-председателя, министър Добрев и към него Валентин Николов каза: „Г-н Овчаров чукаше на дърво, чукаше на глава, чукаше не знам си къде, за да не се случи нещо, защото тези хора управляват държавата, АЕЦ-а и съответно енергетиката. Понеже, ако не дай си Боже стане нещо, се задейства авариен план в АЕЦ „Козлодуй”, ако аварията е по-голяма с изпускане на радиация, то тогава се задейства националният авариен план. Ако сравним 2005 г., когато мин.-председател беше Сергей Станишев, който не знам какво образование има, но няма нито един ден трудов стаж, за разлика от сегашния министър-председател, който е бил и главен секретар на МВР, и има много повече знания във връзка с евакуиране на населението в засегнатия регион, то тогава можем да сравним компетенциите тогава и сега”.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" продължи с нападките: Всички енергийни проекти по времето на Румен Овчаров и не само през неговото са наливали огромни пари, но нищо не е завършено. Сега това правителство завърши "Цанков камък" знаете за 1 млрд. „Белене” го прекрати слава Богу, защото иначе НЕК трябваше да обяви фалит и тогава не знам дали трябваше да правим референдум за „Белене”, или да се чудим как да имаме ток по домовете си.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
на този ден 09.06   68 г. – Римският император Нерон извършва с помощта на секретаря си самоубийство, за да не претърпи унижението от бичуване, което го очаква след загубата на...