Три варианта са готови за подпомагане на екскурзоводите

15.11.2020 | 10:30
по статията работи: econ.bg
Според закона за туризма, България е разделена на 9 туристически района, всеки от които се управлява от една Организация за управление на туристически район
Три варианта са готови за подпомагане на екскурзоводите
Снимка: БГНЕС

Министерствата на туризма и на икономиката обсъждат три варианта за отпускането на помощта от 3 млн. лв. на екскурзоводите, съобщиха за Travelnews експерти от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспобосност“ (ОПИК). Мерките предстои да бъдат обсъдени и със сдруженията на екскурзоводите. От Министерството на туризма засега не потвърдиха информацията.

Първият вариант е да се направи нова процедура в размер на 3 млн. лв. Тя ще бъде директна на Министерството на туризма за изпълнение на проектно предложение с покриване на определени цели и индикатори в съответствие с ОПИК. С нея ведомството ще възложи изпълнението на определени дейности на външни изпълнители (екскурзоводите и планинските водачи) да ги изпълнят за определена цена, срок и с определено качество в съответствие с проектното предложение. В този случай ще трябва да се проведе обществена поръчка с избор на изпълнители.

Вторият вариант е сумата от 3 млн. лв. да се добави в Проект BG16RFOP002-2.010-0002 „Повишаване на капацитета на МСП в сектор туризъм чрез оказване на подкрепа за създаване и функциониране на Организациите за Управление на Туристическите Райони”. Това означава средствата да минат през ОУТР, но ще трябва да се обяви обществена поръчка.

Третият вариант е екскурзоводите да бъдат вкарани в Проект BG16RFOP002-2.010-0002 „Повишаване на капацитета на МСП в сектор туризъм чрез оказване на подкрепа за създаване и функциониране на Организациите за Управление на Туристическите Райони“. Промяната касае част от Дейност 5: „Организиране участието на МСП в национални и международни борси, туристически събития и изложения, B2B срещи, форуми и др.“ на проекта. Тук също трябва да се мине през обществена поръчка. Този вариант е най-кратък, като срок от вариант №1 и №2 и по-лесен, като изпълнение, твърдят експертите.

Според закона за туризма, България е разделена на 9 туристически района, всеки от които се управлява от една Организация за управление на туристически район (ОУТР). Това са юридически лица, които се учредяват и регистрират по реда на Закона за туризма. Те са доброволни организации, които чрез взаимопомощ и сътрудничество в интерес на членовете си и в обществен интерес извършват дейности, свързани с формиране на регионални туристически продукти и осъществяване на регионален маркетинг и реклама на определена територия - туристически район. Организацията за управление на туристически район се смята за възникнала от деня на вписването й в Националния туристически регистър към Министерството на туризма. Организация за управление на туристически район се учредява най-малко от две туристически сдружения, вписани в Националния туристически регистър, чието седалище е на територията на туристическия район; четири общини от територията на туристическия район, като една от тях е седалище на района; една областна администрация от територията на туристическия район.

Деветте организации са “Бургаски черноморски туристически район”, “Варненски черноморски туристически район”, “Дунавски туристически район”, “Рило-Пирински туристически район”, “Софийски туристически район”, “Старопланински туристически район”, “Тракийски туристически район”, "Родопи" и „Долината на розите“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 10.08   258 г. – В Рим е изгорен свети Лаврентий Римски. 610 г. – Ислям: Мохамед започва да получава Корана от Господ чрез ангела Гавраил. 654 г. – Евгений I е...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net