ЕСО започва отделяне от НЕК

08.10.2013 | 15:30
по статията работи: Петя Бързилска
Договорът между НЕК и "Уорли Парсънс" е бил прекратен по настояване на енергийния министър. Отчитаме ръст в производството на зелена енергия
ЕСО започва отделяне от НЕК

Автори: Георги Велев и Маринела Йонкова

Положението в енергетиката ни е доста тревожно на този етап и правителството прави всичко възможно, за да се ребалансира системата, без да се вдигат сметките на потребителите. Това обясни заместник-енергийният министър Иван Айолов, по време на четвъртата конференцията „Енергийно развитие и интеграция на регионалните енергийните пазари“, организирана от Българския енергиен форум. Медиен партньор на събитието е 3eNews.

Той представи и данни, според който производството на ток от възобновяеми енергийни източници за първите три месеца на годината е нараснало с 51%. За сравнение през 2012 г. е ръста в производството е бил 47%. Според заместник-министъра през миналата година са били включени в експлоатация 80% от всички ВЕИ централи у нас. В момента в страната има 1650 мвт. мощности от зелена енергия, като 976 мвт. е производството само от фотоволтаичните централи.

Айолов заяви, че ще има срещи с Българската фотоволтаична асоциация на 14 октомври, като тогава ще бъдат обсъдени варианти за промяна в производството на ток от слънце. Припомняме, че от Българският енергиен холдинг поискаха да бъде въведен 30-процентен данък за производството на ток от слънчеви централи. Предложението бе категорично отхвърлено от БФА и ветроенергийната асоциация у нас. "Ще имам среща и с двете асоциации", обясни Айолов.

"Идеята е да направим дискусия с тях, за да преценим как да се възстанови стабилността на системата, без да се нарушава европейското законодателство. В момента обмисляме да се въведат графици за ден напред, в които ВЕИ производителите ще прогнозират какви количества ток от вятър и слънце смятат да произведат. Все още се обмисля какво да се прави, ако компаниите не спазват доставките на ток по предоставените от тях графици", допълни Айолов.

Нови базови мощности

Според плана за дестгодишното развитие на мрежата ЕСО има два сценария за производството на ток у нас. При оптимистичния сценарий у нас ще се произвеждат през 2020 г. 44 млрд. квтч. електроенергия, а при песимистичния – 40 млрд. квтч.

При всички положения обаче ще са необходими инвестиции в нови базови мощности, заради закриването на старите централи. Това налага да се мисли за вложения в нови ядрени мощности, нови ВЕЦ-ове и изграждане на още блокове в ТЕЦ „Марица Изток 2“, обясни Айолов. През 2015 г. ще бъдат затворени част от блоковете на ТЕЦ „Варна", в ТЕЦ „Бобов дол“ ще остане да работи един енергоблок. Сходно ще е положението и при ТЕЦ „Русе". Според Айолов ще са необходими и сериозни инвестиции и в електропреносната мрежа вътре в страната. "За момента имаме достатъчно енергийни връзки със съседните страни", обобщи зам.-министърът.

Той припомни, че има известно забавяне на работата по строителството на газопровода „Южен поток“, но то се наваксва. В  момента се водят преговори за промени на финансовия модел при изграждането на газопровода. Основната идея обаче остава същата – инфраструктурата ще се изгради от руската страна, за сметка на плащанията на транзитни такси за определен период. Айолов увери, че проектът ще е съобразен с европейските директиви от третия енергиен либерализационен пакет.

След министерска повеля се спря договор между НЕК и консултанта за АЕЦ „Белене“

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е разпоредил на директора на НЕК да прекрати договора за АЕЦ „Белене“ с архитект-инженера „Уорли Парсънс“. Това обясни заместник-министъра на икономиката и енергетиката Айолов.

Договорът бе прекратен вчера, като от НЕК обявиха, че са върнали фактури на консултанта за над 5,3 млн. евро, което били заплатите на близо 34 500 българи.

Предишните двама енергийни  министри – Делян Добрев и Асен Василев, не дадоха подобни разпореждания на шефовете на НЕК. Припомняме, че според консултантите, адвокати са посъветвали държавната компания да не прекратява договора с „УорлиПарсънс“ преди да мине арбитражът между НЕК и руската „Атомстройекспорт“ в края на месеца.

ЕСО започва отделянето си от НЕК през декември

"През декември Електроенергийният системен оператор ще подаде документи в ДКЕВР за одобряването му като независим преносен оператор", обясни още Айолов. По думите му в момента се водят интензивни преговори с банките за промяна на отпуснатите на НЕК кредити, гаранция за които са части от енергийната мрежа на страната. Целта е кредитите да бъдат прехвърлени към ЕСО, който ще е собственик на активите занапред, обясни Айолов. Той добави, че през последните четири години никакви преговори не са водени по този въпрос, който е основен проблем за отделянето на независимия системен оператор. Енергийната мрежа е гаранция по кредити, отпуснати от ЕБВР, ЕИБ и Credit Suisse. Той не уточни каква част от мрежата е заложена по тези заеми.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
3.50/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
на този ден 21.06   1913 г. – По време на Междусъюзническата война българската 2-ра армия губи боевете при Кукуш и Лахна. Кукуш е превзет и изгорен от гръцката армия. 1918 г. –...