КЗК промени санкция на "Райфайзенбанк България"

20.07.2010 | 15:42
по статията работи:
Санкцията от над 5.5 млн. лв. е намалена на 100 хил. лв. Причина за това е промяна в Закона за защита на конкуренцията
КЗК промени санкция на "Райфайзенбанк България"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция от 100 000 лв. (сто хиляди лева) на "Райфайзенбанк България" ЕАД за извършено нарушение по чл. 30 от ЗЗК (отм.).

През 2009 г. КЗК образува производство и санкционира банката с 5 584 570 лв. след подаден сигнал от гражданин, че той и съпругата му, като клиенти по договор за ипотечен кредит, получават бонус безплатна застраховка "Живот"за целия период на договора, който впоследствие е едностранно прекратен от банката от 1 юни 2006 г.

Комисията прецени, че липсата на обяснения относно причините, наложили прекратяването на договора, показват намерението на финансовата институция да използва безплатното предлагане на застраховката като способ за привличане на клиенти, с което уврежда интересите на конкурентите на пазара.

Върховният административен съд върна преписката за ново разглеждане, като потвърди наличието на нарушение, но тъй като то е осъществено през 2006 г., по време на действие на отменения ЗЗК, приложение следва да намери нормата, която предвижда налагане на имуществена санкция от 5 000 лв. до 300 000 лв.

Въз основа на горното и след като анализира поведението на ответника преди и след образуване на производството, Комисията счита, че дружеството е предприело необходимите действия с цел да ограничи последиците от нарушението. Освен сключеното още в хода на производството споразумение между банката и засегнатото лице, на 01.12.2009 г. Райфайзенбанк сключва със ЗК "Уника Живот" АД също и Анекс към прекратения Договор за групова застраховка "Живот" на получателите на кредити на банката.

По силата на този Анекс, считано от 01.12.2009 г., се възстановява действието на прекратения на 01.06.2006 г. договор, като застрахователят покрива застрахователните събития смърт и трайна неработоспособност над 50 % от злополука и/ или заболяване, настъпили след 0,00 часа на 01.12.2009 г., включително и когато те са настъпили в резултат на установени злополуки и/или заболявания в периода от 01.06.2006 г. до 01.12.2009 г. По този начин банката не само е ограничила негативните последици от своето противоправно поведение, но е способствала в максимална степен за тяхното отстраняване, което действие има положителен ефект за засегнатите трети лица-нейни клиенти по прекратения застрахователен договор, става ясно от информацията на антимонополния орган.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 06.01   1066 г. – За крал на Англия е коронован Харолд Годуинсън. 1579 г. – Осемдесетгодишна война: В Арас е подписан договор за създаване на Араския съюз на лоялните...