БНБ създава нова дирекция, отговорна за преструктурирането на финансовите институции

05.10.2015 | 19:00
по статията работи: Мина Стойчева
Централният трезор прие План за реформиране на банковия надзор
БНБ създава нова дирекция, отговорна за преструктурирането на финансовите институции
Снимка: БНБ

Българска народна банка (БНБ) ще създаде нова дирекция “Преструктуриране на банки”, която ще е извън структурата на управление “Банков надзор” на институцията. Това решиха от Управителния съвет (УС) на централния трезор по време на днешното си заседание. От институцията приеха цялостен План за реформиране и развитие на банковия надзор, чиито мерки трябва да влязат в действие до края на 2016 г.

В това число освен създаването на новата структура към БНБ се предвижда и да бъдат конкретизирани изискванията и процесите на изготвяне и одобряване на планове за възстановяване на финансови институции у нас. Заедно с това ще бъдат установени правила и процедури за предприемане на мерки за ранна намеса при кризи.

За подобряване на функциите по банков наздор на финансовата институция се предвижда още всяка година да бъде извършван вътрешен одит за спазване на правилата и процедурите за надзорната дейност и отчитане на резултатите от одита пред УС на БНБ. Заедно с това на всеки три месеца ще се изготвят доклади за текущото наблюдение на финансовите институции, за установените проблеми при тях, както и за предприетите мерки.

Според плана ще бъде създадена още дирекция „Дистанционен надзор“ към управление „Банков надзор“, като целта е надзорната дейност да се отдели от инспекциите на място. До края на идната година трябва да има още нов вътрешен консултативен съвет към подуправителя, отговарящ за управление „Банков надзор“, по изготвянето и прилагането на надзорни мерки.

От БНБ предвиждат още създаването на отдел „Анализ на рисковете, свързани с пазарното поведение“ в дирекция „Специален надзор“, отговарящ за наблюдението и анализа на бизнес практики в потребителското и ипотечното кредитиране, предлагането на депозитни и други банкови продукти, анализа на клиентски оплаквания и поддържане на регистър на банковите сметки.

“Кризата с КТБ показа също така, че е необходимо съществено да се подобрят координацията и обменът на информация във връзка с надзорната дейност с други институции, в това число Фонда за гарантиране на влоговете в банките, Държавна агенция „Национална сигурност“, Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор и Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори”, обясняват още от БНБ.

В изпълнение на тази задача ще бъдат подписани меморандуми с тези институции, в които ясно ще се дефинират процедурите за координация и обмен на информация, свързани с осъществяването на надзорната функция на централния трезор.

В края на юли парламентът одобри на второ четене проектозаконът, който предвиждаше банките и инвестиционните посредници у нас да се преструктурират съответно от БНБ и от Комисията за финансов надзор (КФН). Заедно с това в нормативния акт се предвижда създаването на специален Фонд за преструктуриране на банки към Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ).

От двете институции обаче няма да могат да предприемат каквито и да било действия без одобрението на министъра на финансите. При случай на финансова криза, действията от страна на Централната банка трябва предварително да бъдат разрешени от министъра.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 20.10   1740 г. – Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отказват да уважат завещанието на нейния баща Карл VI, император на...