БСК: Засилва се дигиталното разслоение в работната сила

06.06.2023 | 11:55
по статията работи: econ.bg
Високите технологии най-трудно навлизат в малките и средните предприятия - само 6% от предприятията използват големите информационни масиви, 10% използват услуги в облак и 3% изкуствен интелект
БСК: Засилва се дигиталното разслоение в работната сила
Снимка: под лиценза на creative commons

Дигитализацията, роботизацията и изкуственият интелект вече си проправят път в предприятията, въпреки че бизнесът и работещите все още трудно се адаптират към революционната промяна на трудовия пазар, която предстои. 

Високите технологии най-трудно навлизат в малките и средните предприятия - само 6% от предприятията използват големите информационни масиви, 10% използват услуги в облак и 3% изкуствен интелект. 

Данни от анализ на БСК показва, че 53% от работодателите у нас търсят високо дигирално образована работна сила, а само 38% от заетите притежават едва базови дигитални умения. Проучени са 16 икономически сектора и едва 19% от работещите покриват изискваното ниво на дигитална компетентност за заеманата от тях ключова длъжност. 

Притеснението на анализаторите е, че голямата част от хората не биха приели цифрово обучение, ако това не води до по-високо възнаграждение. А колкото по-ниска е позицията, толкова по-малко е желанието за допълнително обучение. Това от своя страна води до риск от отпадане от пазара на труда. 

В представите на работещите у нас дигитализацията и модернизацията на икономиката остават далечна перспектива. Така се задълбочават дигиталните и социалните неравенства между хората, защото процесите са свързани, предупреждат работодателите. 

Томчо Томов от БСК посочва, че се наблюдава все по-засилващо се дигитално разслоение в работната сила и пазара на труда. По думите му това разслоение взаимодейства с другите социални неравенства и ги засилва, което води до изпадане от пазара на труда и влошаване на качеството на живот.   

"Всеки трети от изследваните лица има посредствено, общо средно, ниво на базови дигитални умения. Тук става дума за софтуер, който е унифициран и широко популярен в практиката. Всеки трети е на ниско ниво и това са лица, заемащи ключови длъжности. 70% от хората, които заемат ключови позиции в предприятията, не отговарят в една или друга степен на стандартите за компетентност, които са изискани за тяхната позиция и длъжността. Процесите на цифровизация са засегнали в една или друга степен 70% от работните места според изследваните лица. Около 65% от тях посочват, че в последните няколко години са настъпили съществени промени в организацията на работа, в техните задължения, функции, изисквания към позицията. Всеки втори твърди, че тези промени са засегнали основно и самите бизнес процеси, и самият характер на работа. Технологиите ни свързват, но и технологиите ни делят". 

Зам.-министърът по социалната политика в служебния кабинет Наталия Ефремова изтъкна риска от задълбочаване на дигиталните неравенства между поколенията, регионите и не само. Тя подчерта, че това се отнася и до бизнеса. По думите й само 30% от трудоспособното население в България притежава основни цифрови умения, а само 8% от хората притежават дигитални умения над средните. Тя отбеляза опасността от дигитална маргинализация на населението.

От тук нататък всички страни в процеса трябва да имат еднакъв интерес и цели.

Дигитализацията, роботизацията и изкуственият интелект трудно, но все пак започват да навлизат в икономиката и работещите трябва да са готови да се учат и преквалифицират. Възможностите ще са все повече, каза Любослав Костов от КСНБ. Според него в България няма стратегия, а само замръзнала концепция.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 13.09   335 г. – Император Константин Велики и представители на православното духовенство освещават църквата Възкресение Христово в Йерусалим. 533 г. – Византийският...
Полезно от Мрежата
7sport.net