Нов вариант на проекта "Бургас-Александруполис"

20.05.2011 | 16:07
по статията работи:
Компанията-оператор е внесла допълнена документация в МОСВ
Нов вариант на проекта "Бургас-Александруполис"

Нов вариант за разтоварване на петрола в пристанището на Бургас

Компанията "Транс-Болкан пайплайн", която е оператор на проекта за петролопроводa "Бургас-Александруполис" е предложила на България нов вариант за разтоварване на петрола в пристанището на Бургас, съобщи днес украинското издание на РБК, позовавайки се на съобщение на компанията.

Компанията е преразгледала предишната си концепция (изготвена през 2009 г.) за използване на буйове за едноточково швартоване и сега предпочита усъвършенстван проект за строителство на кейове за разтоварване в района на Бургаския залив.

Стигнато е до заключението, че всички рискове за защитената зона "Натура 2000" са в допустимите граници, ако се изпълняват съответните  контролни мерки, съобщава компанията оператор.

"Важно преимущество на новия начин за разтоварване е, че всички обекти са близо до пристанище "Росенец" - промишлена зона, даваща възможност разтоварващите съоръжения да бъдат свързани с транспортната инфраструктура. Проучването за въздействие върху околната и социална среда е било извършено според европейското и национално законодателство и по европейски стандарти.

Внесена е допълнена документация по доклада за ОВОС

Проектната компания съобщи още, че е внесла вчера в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) допълнена документация по доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), съобщиха за БТА от МОСВ. Припомняме ви, че в последния ден на февруари тази година, компанията внесе в екоминистерството за оценка на качеството двата доклада по проекта за изграждане на нефтопровода - за ОВОС и за съвместимост със защитените зони по "Натура 2000". В края на март екоминистерството се произнесе, че докладът за съвместимост с "Натура 2000" е попълнен с необходимата информация, но този за ОВОС трябва да се преработи в двумесечен срок. Представената допълнителната информация касае двата алтернативни варианта за разтоварване на нефта в Бургас - на пристанище и на буйове, които не бяха разгледани равностойно при предишното предоставяне на документация в ековедомството.Възложителят е предложил и новата концепция за разтоварване на пристанището.

Ековедомството има срок 30 дни от датата на внасяне на доклада, за да се произнесе с оценка за качеството му. Ако становището отново е отрицателно, ще възникне казус дали това окончателно спира проекта или ще има възможност за последно връщане за доработване на доклада. Причината е, че от януари т.г. действа  нова наредба за ОВОС, според която три последователни отрицателни становище по докладите спират окончателно проекта. Първата негативна оценка е от ноември м. г., преди влизане в сила на новата нормативна уредба. До момента получените отрицателни становища са две - през ноември 2010 г. и през март 2011 г. Казусът може да бъде разрешен след юридически консултации, отбелязаха от МОСВ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 19.10   202 г. пр.н.е. – Втора пуническа война: В Битката при Зама легионите на римския главнокомандващ Сципион Африкански разбиват нахлуващата картагенска армия, предвождана...