ЕЦБ: Войната в Украйна и проблемите с веригите на доставки влияят върху инфлацията

28.04.2022 | 15:55
по статията работи: econ.bg
Централната банка обвини именно резкия скок на енергийните цени за направените от нея най-големи грешки в историята при прогнозиране на инфлацията в еврозоната
ЕЦБ: Войната в Украйна и проблемите с веригите на доставки влияят върху инфлацията
Снимка: под лиценза на creative commons

Европейската централна банка повтори в своя редовен Икономически бюлетин, оповестен в четвъртък, че проблемите с веригите на доставки и конфликтът между Русия и Украйна "вероятно ще засилят глобалния инфлационен натиск", предаде БНР. Според ЕЦБ това нарастване на инфлацията се очаква да окаже по-сериозно въздействие върху "развиващите се пазарни икономики, отколкото върху развитите икономики".

В бюлетина се отбелязва също така, че Управителният съвет на ЕЦБ все още не може да прогнозира колко дълго ще продължи нарастването на инфлацията предвид гореспоменатите обстоятелства. В него обаче се потвърждава оценката на управителя на ЕЦБ Кристин Лагард, че по-слабото търсене в средносрочен план ще намали натиска върху цените.

Централната банка обвини именно резкия скок на енергийните цени за направените от нея най-големи грешки в историята при прогнозиране на инфлацията в еврозоната. Ръстът на цените в еврозоната през първото тримесечие беше с два процентни пункта по-висок от прогнозирания от ЕЦБ през декември 2021 г.

"Грешките са присъщи на естеството на прогнозите на Евросистемата и на служителите на ЕЦБ, които прогнози са обусловени от набор от предположения, произтичащи главно от пазарна информация, включително за цените на енергията", каза ЕЦБ в Икономическия си бюлетин. "Последният опит обаче предоставя някои насоки за по-нататъшни подобрения, за да се направят прогнозите по-стабилни", отбеляза още централната банка.

ЕЦБ все пак отбеляза, че точността на нейните прогнози е подобна на тази на Федералния резерв на САЩ и на Английската централна банка, като заключи, че "скокът на основната инфлация в съответните юрисдикции през 2021 г. не е бил предвиден от никоя от централните банки".

Въпреки че моделите непрекъснато се усъвършенстват, сегашната комбинация от война и повторно отваряне на икономиките след отслабване на пандемията означава, че "развитието на инфлацията вероятно ще остане предизвикателство за прогнозиране в близко бъдеще", отбеляза ЕЦБ.

Освен това в последния икономически бюлетина се подчертава готовността на банката да предприеме необходимите стъпки за достигане на инфлацията в средносрочен план до целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

"При настоящите условия на висока несигурност Управителният съвет на ЕЦБ ще запази подхода си на постепенност и гъвкавост при провеждането на паричната политика. Управителният съвет предприеме всички необходими действия, за да изпълни мандата на ЕЦБ да преследва ценовата стабилност и да допринесе за опазването на финансовата стабилност", посочва централната банка в своя икономически бюлетин.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 28.06   1098 г. – Рицарите от Първия кръстоносен поход разбиват селджукския военачалник Карбука при Антиохия. 1243 г. – Започва понтификата на папа Инокентий IV. 1519...