БСК против административната децентрализация

24.07.2012 | 10:38
по статията работи: Петър Чернев
От организацията настояват да се ускори изграждането на електронно правителство
БСК против административната децентрализация

Българската стопанска камара (БСК) не намира за целесъобразно решението за преместване на административни структури от София към други градове в страната. Според работодателската организация "в ерата на комуникациите и цифровизацията физическият контакт с държавните чиновници е анахронизъм, а това прави аргумента за географска близост на администрацията с бизнеса и гражданите несъстоятелен".

В позицията, която е изпратена до медиите, Стопанската камара настоява да се ускори изграждането на електронно правителство, да се пристъпи към реална административна реформа, не в географски, а в практически смисъл, на база електронизация на услугите и и институциите да формират политики и да не се намесват в оперативната дейност

"Още по-несъстоятелен е аргументът, че чрез преместването на административни структури ще се решат проблемите на заетостта в някои региони на страната. Не администрацията, а бизнесът създават работни места, а за целта е нужна стабилна бизнес среда, част от която е ефективното административно обслужване", коментират още от БСК. Организацията пита защо няколко поредни правителства не ускори изграждането на електронно правителство, не са пристъпили към  оптимизиране на административния апарат и не са инвестирали достатъчно в човешкия ресурс, зает в администрацията.

Според БСК косвен индикатор за липсата на административен капацитет е неефективното усвояване на средствата от европейските фондове, както и неефективното разходване на публичните средства. С разбиването на административните екипи този проблем ще се задълбочи Това ще постави под въпрос ефективността на контактите с европейските институции на съответните равнища, за което в продължение на години е изграждан и развиван човешки потенциал. 

Припомняме ви, че днес е планирано второ протестно шествие до Министерството на финансите на служителите от Централното управление на Агенция "Митници”. Те искат обосновка от финансовия министър Симеон Дянков аргументи защо агенцията трябва да се мести от София в Русе и подробен разчет колко ще струва решението на данъкоплатците.

Вчера недоволните също излязоха да протестират пред Министерството на финансите. Част от исканията им бяха министърът на финансите Симеон Дянков да се премести в Карлуково, за да развие града и региона.

Финансовият министър Симеон Дянков миналата седмица твърдо заяви, че "Агенция" Митници ще се премести в Русе. "Надявам се голяма част от централната администрация да има достатъчно време да се подготви, а който не иска, да си търси нова работа в София", каза пред журналисти в Бургас вицепремиерът.

Седалището на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) се мести от София в Бургас. Това реши преди десетина дни парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за рибарството и аквакултурите.

Преди 2 седмици вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков призна, че няма една обща сметка колко ще струва децентрализацията, а всичко се изчислява администрация по администрация. Той допълни, че централата на ИА "Морска администрация“ ще бъде преместена от София във Варна. Същевременно в Пловдив  ще се намира звеното в МИЕТ, отговарящо за туризма. За момента това са сигурните администрации, които ще бъдат преместени извън столицата.

Централата на Националната агенция за приходите (НАП) засега няма да се мести във Велико Търново, тъй като това струва много пари. Това съобщи в края на юни при визитата си в старата столица премиерът Бойко Борисов. Така той попари надеждите на местния инициативен комитет, който преди две седмици успя да събере около 4000 подписа в подкрепа на идеята за преместване на държавни ведомства извън столицата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...