Все повече американски компании може да започнат да емитират дълг в Европа

05.05.2016 | 12:01
по статията работи: Даниел Василев
Чрез количествените си улеснения ЕЦБ ще изкупува корпоративен дълг от юни
Все повече американски компании може да започнат да емитират дълг в Европа
Снимка: Sxc.hu

Програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ), чрез която институцията до скоро изкупуваше държавни ценни книжа на вторичните пазари, но която беше разширена да включва и корпоративни облигации, може да засили тенденцията американските компании да емитират дълг на Стария континент, предаде Wall Street Journal. Според някои анализатори това дори може да доведе до срив на търговията с ценни книги в САЩ и до покачване на стойността им на международните пазари, допълва изданието.

Такъв възглед беше изказан от международната компания за банкови и финансови услуги Wells Fargo, която в свой анализ изтъква, че политиката на ЕЦБ може да доведе до „забележимо пренасочване“ на американските компании към фондовите пазари в Европа. Според ексепртите от институцията само до края на годината ценните книги на фирмите от САЩ, изтъргувани на фондовите борси в Европа, може да достигнат между 100 и 150 милиарда долара.

Именно американските компании бяха лидери по пласирането на дългове в евро измежду дружествата извън ЕС, като техните дългове формираха 22% или около 269 милиарда долара от всички изтъргувани акции и облигации с инвестиционна оценка. Така техният пласиран дълг в ЕС надхвърля общите емисии на фирмите от Италия и Германия взети заедно, показват данните на Dealogic.

Чрез програмата за количествени улеснения Европейската централна банка може да инжектира до 80 милиарда евро месечно в икономиките от еврозоната, като от юни до 5 милиарда от тях могат да бъдат насочени към изкупуването на корпоративен дълг на първичните и вторичните пазари. Същевременно през 2015 г. емисиите на дългове на пазарите на Стария континент достигнаха рекордни стойности, още преди ЕЦБ да е навлязла на пазара на корпоративен дълг.

Програмата (за количествени улеснения) ще подтикне компании от цял свят да дойдат в Европа, за да емитират дълг“, изтъкна кредитният стратег в Bank of America Барнаби Мартин.

Навлизането на Европейската централна банка на пазара на корпоративен дълг съвпада и с друга тенденция – намаляването на търсенето на фирмен кредит от банковите институции в Европа и покачването на емисиите на дълг на фондовите борси. Данни на Асоциацията на финансовите пазари в Европа показва, че през 2015 г. местните компании са набрали 24,7% (или около 1,8 трилиона евро) от капитала си чрез емисии на акции и облигации, докато през 2009 г. този процент е 18,7%.

Освен очакванията за нарастване на предлагането на корпоративен дълг на международни компании в Европа, интервенцията на ЕЦБ на пазара на корпоративен дълг доведе и до намаляване на доходността по емисиите от 1,3% до 1%, показват данни на Barclays. От това вече се възползваха някои международни компании, като McDonald's, която през изминалата седмица пласира облигации на стойност 2 милиарда евро. Доходността на ценните книги на стойност 750 милиона евро с падеж след 12 години беше 0,75%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 04.07   1693 г. – Смята се за датата на създаването на шампанското от бенедиктинския монах Дом Периньон. 1704 г. – Войната за испанското наследство: Гибралтар е...