ООН: Светът трябва да премине на възобновяема енергия

17.04.2014 | 13:44
по статията работи: Георги Георгиев
Енергията от ВЕИ трябва да се увеличи тройно, ако не искаме да прегреем планетата
ООН: Светът трябва да премине на възобновяема енергия

Човечеството трябва да увеличи три пъти енергията, добивана от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), за да бъдат избегнати опасни нива на глобално затопляне, се казва последният доклад на ООН, свързан с глобалното затопляне, цитиран от „Блумбърг“.

Според експертите за това е нужно незабавно да се премине към ВЕИ и природен газ за сметка на петрола и въглищата. Инвестициите, нужни за контролиране на покачващата се температура, са частица от процента на световния икономически растеж, смятат още те.

Забавянето инвестициите за намаляване на парниковите газове може да се окаже пагубно за затоплящата се планета. Това бе обявено в третия и най-задълбочен доклад свързан, с глобалното затопляне, който бе оповестен в Берлин от Международната експертна група по изменение на климата.

Чрез него Обединените нации подканват всички правителства по света да увеличат усилията си за изграждането на фотоволтаични и вятърни паркове, както и апелират за финансова подкрепа към бизнеси, занимаващи и развиващи технологии, които улавят и намаляват опасния въглероден диоксид.

Учените представиха данни, според които в периода 2000-2010 изпуснатият въглероден диоксид се е увеличил с 2,2% на годишна база. За сравнение в периода 1970-2000 този процент е бил 1,3.

В перспектива възможностите, за да се противодейства на глобалното затопляне са две – да има енергия от изкопаеми източници, която да не произвежда вредни парникови ефекти или тотална промяна на енергийните изкопаеми към възобновяеми.

Ако навременни мерки не бъдат взети и генерирането на вредни емисии продължи със същите темпове, ще настъпят климатични промени, които ще бъдат необратими. Това ще повиши риска от разтапяне на глетчери, което от своя страна ще доведе до големи суши, топлинни вълни и по-чести бури и наводнения.

“Този доклад показва нуждата от невиждано до сега ниво на коопериране между всички държави” – каза Раджендра Пачаури, председател на Международна експертна група по изменение на климата.
“След бума на въглища през последното десетилетие на 20-ви век, сега е векът на енергията от възобновяеми източници”, коментира Марти Кайзер, анализатор в Greenpeace.

Други похвати за намаляване на емисиите включват мерки за икономия на енергия в сгради като изолация, по-ефективни машини за фабрики и по-строги стандарти за горивата за превозни средства.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 16.06   1342 г. – Основан е град Олбор, Дания. 1815 г. – Състои се последната военна победа на Наполеон Бонапарт – при Лигни. 1846 г. – Пий IX е избран за...