Все повече хора претърпяват инцидент на работното си място

26.04.2013 | 15:10
по статията работи: Теодора Пенева
Най-много са трудовите злополуки в столицата - 1082 случая за изминалата година
Все повече хора претърпяват инцидент на работното си място

Трудовите злополуки у нас са се увеличили през 2012 г., отчитат от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Това заяви президентът на структурата Пламен Димитров по време на Международния ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки, информират от пресцентъра на синдиката.

На събитието присъстваха представители на ръководството и членове на КНСБ, представители на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), на Националноосигурителния институт (НОИ), на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ГИТ), на работодателски организации и др. Всички присъстващи отдадоха почит на загиналите при инциденти на работното място на гранитната площа пред сградата на синдикалната структура.

Статистическите данни сочат, че регистрираните злополуки през 2012 г. са общо 3027. За сравнение, през 2011 г. са отчетени 2752 случая (с 275 по-малко), а през 2010 г. - 3086.

Негативната тенденция има глобално изражение. По данни на Международната организация на труда (МОТ), цитирани от Пламен Димитров, всяка година повече от 150 милиона души по света претърпяват инциденти на работното си място или се нареждат сред професионално заболелите граждани. Повече от 2,3 милиона работници ежегодно намират смъртта си по този начин.

Между 1990 и 2012 г. загиналите български работници при трудови злополуки са общо 2994. За същия период трайно инвалидизирани са повече от 1700 души, а над 300 хиляди са претърпели инциденти, довели до временна неработоспособност.

Все пак през последните три години броят на смъртните случаи на работното място намалява. От 109 регистрирани случая за 2010 г. те спадат до 86 за 2011 г. и до 82 за 2012 г.

Общо 158 644 са загубените дни в резултат на трудови злополуки – с 4638 дни повече, отколкото през 2011 г.

Статистиката показва още, че сухопътният транспорт, търговията на едро и държавното управление са трите икономически дейности, при които са регистрирани най-много трудови инциденти. Негативна е тенденцията и при търговията на дребно.

В регионален аспект през 2012 г. Най-много са регистрираните случаи в област София-град – 1082. Следват Варна (259), Пловдив (253) и Стара Загора (162). Най-малко са злуполуките във Видин (11), Търговище (16) и Кърджали (19). Логично, концентрацията на трудовите злополуки е в градовете, където е съсредоточена заетостта, коментира Димитров.

Що се отнася за настоящата 2013 г., данните за първото тримесечие сочат спад на инцидентите. Регистрирани са 655 спрямо 771 броя към края на същия период година по-рано.

От КНСБ посочват, че целта им в деня в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки е да бъде привлечено вниманието и отговорността на всички институции, предприятия, организации на бизнеса и на труда върху правото на здравословни и безопасни условия на труд.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...