КЗК обвини ЕРП-тата в злоупотреба с господстващо положение

19.03.2015 | 14:04
по статията работи: econ.bg
Определението не подлежи на обжалване
КЗК обвини ЕРП-тата в злоупотреба с господстващо положение
Снимка: Булфото

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново погна електроразпределителните дружества (ЕРП). Антимонолният орган обвини „ЧЕЗ разпределение България“ АД, „ЕВН България електроразпределение“ ЕАД и „Енерго-про мрежи“ АД в злоупотреба с господстващо положение. Става дума за налагане на необосновано високи цени на достъп до стълбовната електроразпределителна мрежа ниско напрежение, с което се предотвратява, ограничава и нарушава конкуренцията и се засягат интересите на потребителите, става ясно от съобщение на комисията.

Предмет на производството са условията, при които ЕРП-тата предоставят права за изграждане на кабелни електронносъобщителни мрежи върху електроразпределителната въздушна мрежа ниско напрежение с цел изграждането на електронносъобщителни мрежи, съобщиха от КЗК. Електроразпределителната мрежа е собственост на дружествата и се използва за осъществяване на основната им дейност - разпределение на ел. енергия. Отдаване под наем на части от нея е допълнителна дейност за ЕРП-тата. Нещо повече, поддържането й е за сметка на приходите от основна дейност на компаниите. Т.е. приходите от допълнителната дейност идват за сметка единствено на допълнителните разходи, които са пряко свързани с нея.

Пазарният анализ установил, че не съществуват други способи, които са икономически целесъобразна алтернатива на въздушната мрежа ниско напрежение за изграждане на електронносъобщителни мрежи, поради което всяко ЕРП е предприятие с господстващо положение в границите на лицензионната си територия.

КЗК стига до извода, че наемната цена е определена без да бъдат отчетени, анализирани и съобразени факторите, които обективно влияят на нейния размер. Видно от представените обосновки на цената ЕРП-тата отчитат едни и същи разходи в разходната част и на лицензионната, и на допълнителната дейност по отдаване под наем на въпросната мрежа. Включването на разходи в цената на услугата, които са част от лицензионната дейност, необосновано натоварва наемната цена с добавена стойност и естествено води до нейното увеличение. Поради това процесните цени са необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронносъобщителните оператори и техните клиенти, смятат експертитеот комията.

Определението не подлежи на обжалване, се кава в съобщението на КЗК. В същото време от комисията уточняват, че в срок от 30 (тридесет) дни страните имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаването на определението.

Това не е първо подобно твърдение от страна на комисията към трите дружества. През месец май миналата година КЗК предяви твърдения за извършено нарушение на трите ЕРП-та, съдържащи същите изводи, добавя 3e-news. Впоследствие Комисията, с цел по-голяма пълнота на данните, подкрепящи изводите, върна преписката за допълнително проучване. От ответните страни бяха поискани и експертизи. Към настоящия момент КЗК потвърждава своите изводи на база допълнително събраните данни по преписката.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...