КЗК: "Енерго-про" е злоупотребила с господстващо положение

07.03.2013 | 16:10
по статията работи: Петя Бързилска
Производството е образувано по самосезиране на КЗК. Предмет на проучването е преустановяването на електрозахранването към ВиК Добрич
КЗК: "Енерго-про" е злоупотребила с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е предявила твърдение за злоупотреби с господстващо положение на енергоразпределителното дружество "Енерго-Про Продажби" АД. За това съобщават от КЗК на интернет страницата си.

Комисията предяви твърдението за извършено нарушение по чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Става въпрос за злоупотреба с господстващо положение на пазара по снабдяване (продажба) с електрическа енергия на потребители, която може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите.  

Производството е образувано по самосезиране на КЗК във връзка с постъпило писмо от страна на ПП „Свободен народ“.

Предмет на проучването е поведението на "Енерго–Про Мрежи“АД, гр. Варна и „Енерго–Про Продажби“АД във връзка с преустановяването на електрозахранването на помпените станции на "Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Добрич, осъществено на 13 септември 2012 г.

Събраните материали по преписката показват, че "ВиК" ЕООД, гр. Добрич заплаща вноски по споразумителните протоколи за разсрочено плащане, сключени с „Енерго - Про Продажби" АД. Високият размер на задълженията на дружеството е свързан най-вече с невъзможност за погасяване на текущи задължения, но ВиК операторът предприема конкретни действия за разрешаване на проблема.

"Енерго - Про Продажби" АД е напълно запознато със затрудненията на предприятието и преди да премине към преустановяване на захранването, би следвало да вземе предвид факторите, които обосновават забавените плащания, както и добросъвестността на клиента в опитите му да изпълни ангажиментите си, казват от КЗК.

В чл. 67 от Закона за енергетиката (ЗЕ) се предвижда, че енергийните предприятия са длъжни да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти. В конкретния случай и във връзка с високото обществено значение на услугите по водоснабдяване, господстващото предприятие не би следвало да използва крайна мярка каквато е преустановяването на електрозахранването, тъй като отношенията по изискване на незаплатени суми са гражданскоправни и могат да бъдат решени по съответния ред.

КЗК установи, че прекъсването на електрозахранването на „ВиК“ ЕООД, гр. Добрич, макар и фактически осъществено от оператора на електроразпределителната мрежа, е резултат от едностранното поведение на "Енерго – Про Продажби“ АД.

По този начин „ВиК“ ЕООД, гр. Добрич е лишено от възможността да предоставя услугите по снабдяване с питейна вода на населението на община Добрич. Господстващото дружество препятства ВиК доставчика в извършване на търговската му дейност и ограничава предоставянето на водоснабдителни и канализационни услуги на крайни потребители на територията на общината, които от своя страна са изрядни платци.

Определението не подлежи на обжалване, съобщават от Комисията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 01.08   527 г. – Юстиниан I става самостоятелен владетел на Източната Римска империя. 902 г. – Арабите, оглавявани от династията Аглабиди, завладяват последната...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net