Как трябва да се работи в жегите?

16.08.2010 | 12:49
по статията работи:
ГИТ препоръчва на работодателите да съобразят режима на работа с очакваните високи температури и да предприемат действия за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд
Как трябва да се работи в жегите?

Главна инспекция по труда (ГИТ) препоръчва на работодателите да съобразят режима на работа с очакваните високи температури и да предприемат конкретни действия за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

От ГИТ дават допълнителна информация и отговарят на някои важни въпроси, свързани с работата в жегите.

1. Има ли специален режим за работа при температури над трийсет градуса и за кои професии се прилага?

Нормативно не е  разработен и въведен специален режим за работа при температури над трийсет градуса.

Оптималните норми на работните места за температура и скорост на въздуха в зависимост от категорията работа и период на годината са посочени в БДС 14776 - 87 „Работни места в производствени помещения, санитарно-хигиенни норми за температура, относителна влажност, скорост на въздуха и топлинно облъчване".

Той се отнася за работните места в производствените помещения на предприятията за всички отрасли на промишлеността и определя общите санитарно-хигиенни изисквания към температурата, влажността, скоростта на въздуха и топлинното облъчване.

Оптималните норми за температура на въздуха са в зависимост от категорията работа. Категорията работа се определя от енергоразхода на организма. Категориите са три.

Категория 1 (лека физическа работа) - работа, която се извършва в седнало положение, стоящо положение или в движение, но не изисква системно физическо напрежение или повдигане и пренасяне на тежести. Такива са основните професии в шивашкото производство, електрониката, полиграфичната промишленост и др.

Категория 2 (физическа работа от средна тежест) - такава е работата, свързана с постоянно ходене, пренасяне на неголеми тежести (до 10 килограма) и дейности, които се извършват непрекъснато в стоящо положение. Към тази категория спадат основните професии в тъкачното производство, работата по студената обработка на метали, заваръчните и бояджийските дейности, механичната обработка на дървен материал и др.

Категория 3 (тежка физическа работа) - работа свързана със системно физическо натоварване, с постоянно придвижване и пренасяне на значителни (повече от 10 килограма) тежести. Такива са основните професии в доменното, леярното, валцовото производство, монтажът на тежки машини и агрегати и др.

2. Какви мерки трябва да вземат работодателите за своите работници в жегите?

Във връзка с топлия период на годината, когато температурата на външния въздух е висока,  Главна инспекция по труда  препоръчва на работодателите да прилагат всички възможни технически и организационни мерки за ограничаване на неблагоприятните въздействия на работната среда върху здравето на работещите.

Продължителната експозиция на високи температури може да доведе до топлинен стрес - топлинните обриви и припадането са първите симптоми на прекомерно топлинно натоварване. Ако не се предприемат мерки срещу топлинния стрес в ранните му стадии, той може да има сериозни ефекти върху организма, водещи до топлинни удари, топлинно изтощение и др.

Техническите мерки при високи атмосферни температури включват технически средства за охлаждане на помещенията и осигуряване на свеж въздух за работещите.Допълнително могат да се осигурят подходящи сенници, щори, вентилатори, оборудване на климатизирани помещения за почивка, като напомняме, че е препоръчително разликата в температурите на работните и почивните помещения да не надхвърля 10º С, тъй като ще се предизвика натоварване на терморегулаторните механизми.

Може да бъде изградена смесена вентилация - обща и локална, която да намали топлинното натоварване в тези помещения. Поставянето на допълнителни влагоуловители, както и намаляване на източниците на влага, води до намаляване на влажността в помещенията.

Работодателят може да предприеме и организационните мерки след съгласуване с представители на работещите и службата по трудова медицина за въвеждане на режим на труд и почивка през горещия период на годината, промяна на началния час на работното време, намаляване продължителността на работното време за определен период от време и др.

Като допълнителни мерки може да бъдат осигурени хладка питейна вода и безалкохолни напитки на работещите.

Работното облекло трябва да е подходящо - от памук, удобно и въздухопроницаемо, което улеснява свободното движение на въздуха и изпаряването на потта. Съществено значение има вида и качеството на използваните обувки, на защитните светофилтърни очила (при работа в среда с инфрачервени лъчи) и др.

От особена важност е времето на въздействие на неблагоприятния микроклимат през една работна смяна и режима на труд и почивка, като бъде осигурена възможност за физиологично възстановяване (стаи за отдих).

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...